Jak przebiega proces laminacji ciasta?

Proces laminacji ciasta za pomocą linii produkcyjnej łączy tradycyjne metody wypieku z nowoczesnymi technologiami, co pozwala na osiągnięcie doskonałej jakości wyrobów. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej temu zjawisku oraz przedstawimy innowacyjne rozwiązania mające na celu usprawnienie procesu laminacji ciasta w piekarniach i cukierniach.
Na czym polega laminacja ciasta?
Laminacja ciasta to proces umożliwiający uzyskanie wyjątkowego ciasta o charakterystycznej strukturze warstwowej. Laminacja ciasta polega na warstwowaniu i naprzemiennym układaniu płatów ciasta oraz tłuszczu. Dzięki temu, wypieki stają się jednocześnie chrupiące i delikatne, co doceniają smakosze na całym świecie. Jednym z przykładów takiego wypieku są klasyczne francuskie croissanty.
Jak podkreśla przedstawiciel firmy oferującej wyposażenie cukierni CREAM: prowadząc cukiernię lub piekarnię warto zainwestować w modułową linię do ciągłej produkcji bloków ciasta oraz wstęg. Taki system pozwala na stopniowe przejście od produkcji rzemieślniczej do produkcji wyrobów cukierniczych na większą skalę.
Jak usprawnić proces laminacji ciasta w piekarni lub cukierni?
Aby usprawnić proces laminacji ciasta, warto skorzystać z innowacyjnych rozwiązań, takich jak system Rondo MLC. Oferuje on możliwość rozbudowy i dostosowania układów systemów do potrzeb. Dzięki temu można skutecznie zoptymalizować produkcję.
Linia do laminacji ciasta MLC oferuje aż sześć różnych systemów bazowych, które można dowolnie modyfikować i rozbudowywać. Modułowa konstrukcja sprawia, że system jest łatwo i szybko rozwijany bez konieczności wymiany całych urządzeń kontrolnych. Warto również wspomnieć, że połączenie Rondo MLC ze SmartLine to idealne rozwiązanie dla piekarni, które chcą przetwarzać nie tylko laminowane ciasto, ale również miękki chleb oraz ciasto drożdżowe.
Automatyzacja procesu laminacji ciasta sprawia, że produkcja staje się bardziej powtarzalna, co ułatwia dalszą obróbkę wyrobów cukierniczych. Warto także zauważyć, że produkcja bloków ciasta na tradycyjnych wałkownicach jest pracochłonnym procesem. Z linią do laminacji ciasta, tylko dwie osoby są potrzebne do wyprodukowania tej samej ilości produktów w znacznie krótszym czasie. Znacząco obniżone są też koszty pracy.
Innowacyjny proces laminacji ciasta to przyszłość piekarni i cukierni. Wykorzystanie nowoczesnych technologii sprawdza się nie tylko w osiągnięciu doskonałej jakości wyrobów, ale także w optymalizacji kosztów oraz pracy piekarni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana