Jak przebiega naturalny wyrób pieczywa?
Hmmm, z masełkiem… Pomrukujesz tak czasem z zadowolenia? A może Twoje dzieci wolą z pomidorkiem albo z szynką? Świeży, czasem jeszcze ciepły: chleb. Chyba wszystkie potrawy świata mogą się przejeść i trzeba zrobić sobie od nich przerwę. Jednak pieczywo jest stale obecne. Ten smakołyk codziennie możesz znaleźć w piekarniach propagujących naturalny wypiek pieczywa. Na czym polega ów proces?
Pieczywo na zakwasie
Najpopularniejsze jest pieczywo wyrabiane na zakwasie. Prawdopodobnie takie jadasz codziennie: jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dietetycy najbardziej zachęcają do pieczywa żytniego. Jednak gdy masz kłopot z jego strawieniem i potrzebujesz czegoś lżejszego, z powodzeniem wybierz chleb wiejski lub mieszany, z dodatkiem pszennej mąki.
Na czym polegają naturalne metody wypieku cymesu z chrupiącą skórką? Sekret tkwi w zakwasie chlebowym, przygotowywanym z mąki i wody. Podczas fermentacji uaktywniają się dzikie drożdże oraz bakterie odpowiedzialne za tworzenie się kwasu mlekowego. Mocą dobrego zakwasu chleb wyrasta i nabiera smaku, nie potrzebując sztucznych barwników i ulepszaczy.
Gdy zakwas jest już gotowy, do ciasta dodaje się potrzebne ingrediencje i wyrabia w maszynach. Następnie formuje się odpowiednie kawałki, zwane fachowo kęsami ciasta chlebowego, zapewnia się im odpowiednią temperaturę wzrostu, a na koniec wypieka. Chcesz skosztować gotowego wyrobu? Zajrzyj do KĘSÓW – Kawiarni Cukierni Piekarni w Łodzi, serwującej stacjonarnie i online.
Pieczywo na drożdżach
Może i żytni chleb jest najzdrowszy. Ale świeżutka chałeczka z masłem, albo jeszcze lepiej z nutellą, już wielu osobom (dużym i małym) poprawiła nastrój. Dobrze smakuje także z dżemem lub konfiturami, najlepiej domowymi. Jednak ekstrawaganccy miłośnicy chałek jadają ją z szynką i chrzanem, łącząc słodkawy smak z czymś ostrym. Próbowałeś już?
Naturalnego pieczywa typu chałka nie piecze się na zakwasie. Do jego wyrobu potrzebny jest zaczyn drożdżowy oraz delikatna, biała mąka. Jednak sam schemat pieczenia jest podobny jak w przypadku chleba. Chałkę wyróżnia to, że jest damą i trzeba zapleść jej warkocz. Z wierzchu najczęściej posypuje się ją kruszonką, uzyskiwaną z zagniecionej mąki, cukru i masła.
Gotowy produkt należy chronić przed sobą (lub innymi), by chałki nie oskubać z najsłodszej kruszonki. Jeżeli jednak tak się zdarzy (oczywiście nie wiadomo jak), beztrosko można przejść nad tym do porządku dziennego. Jednak gdy ktoś woli inną wersję smakową, może wybrać chałkę posypaną makiem lub sezamem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana