Artykuł sponsorowany

Jak powstają nadzienia w czekoladach i pralinach?

Jak powstają nadzienia w czekoladach i pralinach?

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez czekoladek i pralin. Smakołyki powstają w cukierniach dzięki odpowiednim półproduktom. Za produkcję nadzienia odpowiadają tzw. fondanty, mające formę specjalistycznej masy. Jak dokładnie wygląda proces produkcji nadzienia do pralin, czekoladek i wafelków, a także czym są fondanty? Odpowiedź można odnaleźć w tym artykule.

Czym jest fondant?

Fondant należy do grupy produktów chętnie wykorzystywanych przez cukierników. Ma postać specjalistycznej masy. Składa się głównie z cukru, który jest poddawany późniejszej obróbce. W trakcie skomplikowanego procesu do cukru dodawane są surowce bazowe (pełne mleko), syrop glukozowy, a także różne aromaty. Szczególną rolę odgrywa właśnie syrop glukozowy, który nadaje fondantowi przedłużoną świeżość i gładką strukturę (nie zachodzi zjawisko krystalizacji). Ów składnik odpowiada także ze sklejenie, wypełnienie, podkreślenie aromatu, stabilizację smaku, a także spulchnienie półproduktu.

Dobrej jakości fondanty można odnaleźć w specjalistycznych hurtowniach, specjalizujących się w produkcji i dystrybucji produktów spożywczych i cukierniczych. Przykładem takiego przedsiębiorstwa jest Holger Food Group, gdzie można odnaleźć także doskonałej jakości pomady smakowe.

Proces powstawania nadzienia w pralinach

Fondanty wykorzystywane są zwykle do produkcji nadzienia dla pralin, czekoladek i wafelków. Jak wygląda ten proces? Pierwszym krokiem jest ugniatanie masy fondantowej za pomocy specjalistycznych maszyn, wykorzystywanych tylko w branży cukierniczej. W miarę ugniatania masa nabiera plastycznej struktury i powoli zmienia swoją konsystencję. Już nie ma postaci twardej kostki. Jest miękką i elastyczną masą.

Podczas procesu ugniatania do mieszaniny fondantu dodawane są kolejno potrzebne składniki, czyli tłuszcz, cukier puder, aromaty, barwniki, pasty owocowe, mąka sojowa czy skrobia ziemniaczana. Ilość poszczególnych substancji jest uzależniona od tego, jaki rodzaj nadzienia cukiernik chce otrzymać.

Gdy masa osiągnie odpowiednią gęstość, smak, aromat i kolor, pracownicy cukierni lub piekarni dbają o porcjowanie jej we właściwej wielkości cząstki. Owe kawałki są dokładnie oblewane czekoladę, co razem tworzy charakterystyczne praliny lub czekoladki z nadzieniem.

Innym składnikiem, chętnie używanym przy produkcji pralin, jest też mleczna pomada cukiernicza, która powstaje z pełnego mleka. Można ją określić jako aksamitne. Występuje ona w różnych smakach, np. toffi, cappuccino czy karmelowym.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.