Jak odpowiednio dobrać smar spożywczy?
Smary są wykorzystywane w różnych dziedzinach przemysłu – jedną z nich jest branża spożywcza. Pełnią bardzo ważną funkcję w procesie produkcji i pakowania różnego rodzaju artykułów – zmniejszają ryzyko wystąpienia poważnych uszkodzeń maszyn. Aby były bezpieczne, muszą spełniać odpowiednie kryteria techniczne i normy higieniczne. Czym kierować się przy wyborze odpowiedniego ich rodzaju? Wyjaśniamy w artykule poniżej.
Smar spożywczy – czy rzeczywiście jest niebezpieczny?
Środki smarne wykorzystywane w branży spożywczej muszą spełniać szereg norm wynikających z obowiązujących przepisów prawa, ale też mieć odpowiednie właściwości. Konsekwencje związane z zanieczyszczeniem nimi artykułów spożywczych mogą być ogromne. Nawet najmniejsze ilości przedostające się do wytwarzanych produktów mogą się zakończyć wysokimi stratami, ale też całkowitym wyłączeniem linii produkcyjnej.
- Warto wiedzieć, że są one stosowane na każdym etapie produkcji: od momentu wytworzenia wyrobu, aż do chwili jego zapakowania – wyjaśnia ekspert z firmy Chester Molecular Henryk Kowalczyk.
Ryzyko ich przedostania się do żywności wynika nie tylko z bezpośredniego kontaktu z produktami, ale też z zastosowanych rozwiązań technologicznych. Zarówno podczas mieszania składników, jak i transportowania ich taśmociągiem, mają one kontakt z poszczególnymi elementami maszyn. To właśnie ich prawidłowe działanie jest uzależnione od zastosowania odpowiednich smarów. Z tego też względu kluczowe jest stosowanie rozwiązań, które uzyskały odpowiednie certyfikaty.
Jakie normy musi spełniać smar spożywczy?
Środki smarne wykorzystywane w branży spożywczej muszą być zgodne z obowiązującymi normami NSF – National Sanitation Foundation. Zgodnie z opracowanym przez amerykański instytut dokumentem, można je podzielić na dwie kategorie:
- NSF H1 – środki smarne klasy spożywczej, które zostały dopuszczone do incydentalnego kontaktu z żywnością,
- NSF H2 – standardowe środki smarne – niedopuszczone do najmniejszego kontaktu z żywnością.
Wszystkie środki smarne spełniające wymagania pierwszej kategorii są zgodne z przepisami Food and Drug Administration i spełniają wymagania w zakresie obojętności:
- zapachowej,
- smakowej,
- fizjologicznej,
- dla żywności,
oraz dotyczące odporności na środki dezynfekcyjne i czyszczące.
Jednym z rodzajów olejów stosowanych w branży spożywczej są ich wersje wysokotemperaturowe, które wykorzystuje się m.in. w smarowaniu łańcuchów urządzeń odpowiadających za wypalanie i suszenie. Sprawdzą się one także w maszynach przetwarzających produkty spożywcze czy też piekarniczych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana