Ile trzeba gotować prawdziwy bulion wołowy?
Bulion wołowy jest doskonałym źródłem energii, ponieważ jest pełen ważnych minerałów, tłuszczów, a przy tym wspaniale smakuje. Dlatego oprócz wysokiej wartości odżywczej jest również bazą wielu przepisów. Obok bulionu z kurczaka, bulion wołowy jest popularnym domowym lekarstwem na przeziębienie. Ile czasu trzeba gotować prawdziwy wołowy bulion?
Jakie są szczególne zalety długo gotowanego bulionu wołowego?
Od pewnego czasu popularność prawdziwego, naturalnego bulionu rośnie na całym świecie. Powstają nawet miejsca, gdzie wywar można kupić na wynos i popijać tak, jak pija się kawę. Jednym z powodów nowego trendu jest fakt, że coraz więcej osób cierpi na zaburzenia trawienne. Żelatyna i proteiny zawarte w naturalnym bulionie drobiowym lub wołowym harmonizują florę jelitową i łagodzą stany zapalne. Ponadto bulion rozgrzewa, dostarcza płynów i nawilża drogi oddechowe. Niektóre składniki mają dodatkowo działanie wykrztuśne. Bulion dostarcza także magnezu i wapnia, które są szczególnie cenne dla osób w starszym wieku, narażonych na osteoporozę i zanik mięśni.
Bardzo ważną cechą prawdziwego, długo gotowanego bulionu wołowego jest wysoka zawartość kolagenu i aminokwasów, które są ważnymi białkami budulcowymi. Z tego względu bulion jest często stosowany podczas postu, aby zachować sytość i sprawność pomimo braku pokarmów stałych. W połączeniu z innymi zawartymi w nim składnikami odżywczymi stanowi pełnowartościowy posiłek zapewniający dobre samopoczucie. Zawiera witaminy i minerały istotne dla kości, zdrowe tłuszcze dla mózgu, a także wszystko, czego potrzeba, aby zachować elastyczność ścięgien i stawów.
Ile czasu potrzeba, żeby ugotować prawdziwy bulion?
Tak jak w przypadku wielu potraw, najważniejszym składnikiem jest ten najprostszy, czyli czas. Prawdziwy bulion wołowy nie występuje w postaci kostek ani proszku. Powstaje poprzez powolne gotowanie świeżych składników przez wiele godzin. Podstawowy czas gotowania bulionu zależy od jego ilości. Przyjmuje się, że jest to około 2 godzin na kilogram mięsa. Nie każdy, kto chce się zdrowo odżywiać ma tyle czasu, dlatego klienci cenią rozwiązanie proponowane przez producenta naturalnych bulionów Goodjo. Długo gotowany wywar w kartonie pozwala zaoszczędzić czas.
Najbardziej aromatyczny wynik uzyskuje się zwłaszcza w przypadku kości szpikowych. Aby wydobyć z nich ostatnią kroplę smaku, można je dodatkowo upiec przed gotowaniem. Daje to bulionowi dodatkową głębię i wielowarstwowy aromat. Warzywa najlepiej dodać pod koniec, żeby się nie rozgotowały.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana