Gatunki whisky, czyli warto wiedzieć co się kupuje
Whisky jest w teorii alkoholem z wyższej półki. Wartość niektórych butelek szacuje się na dziesiątki tysięcy złotych, a na degustację mocno limitowanych sztuk mało kto jest w stanie sobie pozwolić. Nie oznacza to jednak braku możliwości zakupu „rudej” w sklepach stacjonarnych czy internetowych. Ogrom gatunków i rodzajów doprowadził do pojawienia się sporych rozbieżności cenowych na rynku, co z pewnością zadowoliło każdą klasę konsumencką.
Przy rozpoczęciu przygody z degustacją tego trunku warto, choć pobieżnie dowiedzieć się o słynących z jego produkcji krajach oraz gatunkach preferowanych w danym regionie. To właśnie ma na celu poniższy wpis, do którego przeczytania serdecznie zapraszamy.
Najpopularniejsze kraje produkujące whisky
Na wstępie warto wymienić kraje, które w stu procentach słyną z produkcji whisky, a także te nieco mniej zaangażowane, jednak wciąż dysponujące własną recepturą na ten trunek. Za stolicę światowego whisky można w zupełności uznać Szkocję. Destylat pochodzący z tego kraju jest uznawany za najlepszy na świecie. Ważnym aspektem w kontekście szkockiej whisky jest minimum trzyletni okres dojrzewania w beczce. W przeciwnym razie, taki wyrób nie jest godzien nazywać się whisky.
Następnym krajem mocno związanym z tym trunkiem są Stany Zjednoczone. Tam napotkać można na kilka odmian, do których przejdziemy poniżej. Zdecydowanie, region ten najbardziej wyróżnia się pod względem receptury, a spory udział w jego produkcji odgrywa kukurydza.
Równie ważnym pod względem unikatowości państwem jest Irlandia. Bardzo często produkowaną tam whisky porównuje się pod względem jakości do trunków szkockich. Inne kraje znajdujące się na liście produkujących whisky to Japonia, Tajwan, Szwecja czy Indie.
Rodzaje whisky
Odwiedzając sklep online z whisky, możemy natknąć się na szereg produktów o różnorodnych opisach. Oprócz nazwy trunku i rocznika, na emblemacie znajdują się jeszcze niezbędne informacje o rodzaju. Poniżej postaramy się przedstawić te najpopularniejsze:
Malt – to jeden z najbardziej klasycznych i wywodzących się ze Szkocji rodzajów whisky. Wykonywany jest ze słodu, najczęściej jęczmiennego, a do całej mieszaniny dodaje się przeważnie karmel.
Blended – to swego rodzaju określenie bardzo popularnej w niższych półkach cenowych whisky mieszanej. Pochodzące z różnych beczek mogą dzielić się na Blended Malt oraz Blended Grain, natomiast w sprzedaży spotkamy również mieszanki whisky słodowego i zbożowego szczelnie zamknięte w jednej butelce.
Grain – uwzględniający w procesie produkcyjnym jeden rodzaj zboża, jednak rzadko występujący w czystej postaci.
Bourbon i Tennessee – trunki mocno kojarzone ze Stanami Zjednoczonymi. Do ich przygotowania wymagane jest co najmniej 51% zacieru kukurydzianego. Dodatkowo, taki destylat w beczkach musi przebywać co najmniej 2 lata. Cechą Tennessee jest natomiast produkcja wyłącznie w określonym Stanie oraz użycie do tego celu mieszanki trzech zbóż: kukurydzy, pszenicy i żyta.
Liczba zn
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana