Domowe sposoby uzdatniania wody
Picie wody z kranu przynosi oszczędność czasu i pieniędzy, a do tego przyczynia się do ochrony dóbr naturalnych. Organizm przeciętnie potrzebuje 2,5 l płynu, co przekłada się na prawie 2 butelki dziennie. Każda będzie rozkładać się co najmniej 400 lat. Rezygnując z butelkowanej wody, inwestujesz w przyszłość swoją i planety. Wiele osób narzeka jednak, że woda w ich kranie jest niesmaczna – jak to zmienić? Poznaj domowe sposoby uzdatniania wody.
Ekspert z Aquaphor Water Filters z Wrocławia:
Istnieje wiele metod uzdatniania wody w domu. Oferowane przez nas systemy filtracyjne skutecznie poprawiają smak wody, a także jej właściwości. Dla przykładu w miękkiej wodzie intensywniej pienią się detergenty, przez co zużywamy ich mniej. To tylko początek korzyści.
Co wpływa na smak wody z kranu?
Chociaż uznaje się, że woda ma smak neutralny, to doświadczenie mówi, że jest zupełnie inaczej. Woda smakuje – lepiej lub gorzej. Smak wody z kranu zależy głównie od źródła, z jakiego jest wydobywana. Zdarza się, że w większych miastach smak wody różni się w zależności od dzielnicy, a więc od ujścia, z którego jest czerpana.
Trzeba zaznaczyć, że woda w kranach podlega codziennym badaniom, więc jest zdatna do picia. Na jej smak mogą mieć wpływ substancje dodawane do wody (np. stosowany do oczyszczania chlor) lub stężenie zawartych w niej żelaza, czy manganu. Uzdatnianie wody polega na usunięciu z niej niepożądanych substancji w drodze filtracji. Na rynku znajdziesz wiele propozycji dotyczących metod filtrowania wody, prezentujemy te najprostsze i najwygodniejsze.
Dzbanki filtrujące – najtańszy i najprostszy sposób uzdatniania wody
Jednym z najprostszych domowych sposobów uzdatniania wody jest filtrowanie jej w dzbanku. Filtracja następuje względnie szybko, poprawia smak wody, a do tego zapobiega osadzaniu się kamienia w naczyniach, w których tę wodę podgrzewamy.
Poziom satysfakcji ze smaku filtrowanej wody będzie zależał przede wszystkim od wybranego filtra. Dla przykładu dzbanek Aquaphor J. SHMIDT 500 wyposażony jest w mikrofiltracyjną membranę kapilarną, która zapewnia oczyszczenie wody z wielu związków – chloru, ołowiu, a nawet pozbywa się bakterii, dając efekt przegotowanej wody. Nieco mniej można się spodziewać po standardowych dzbankach z filtrem węglowym.
Domowe systemy uzdatniania wody
Dzbanek jest świetnym rozwiązaniem, jeśli wynajmujesz mieszkanie i nie możesz wprowadzać zmian na stałe. Jeśli jednak mieszkasz na swoim, rozważ montaż jedno z trzech poniższych rozwiązań:
- kuchennego filtra podzlewozmywakowego Aquaphor serii Kryształ,
- systemu odwróconej osmozy podzlewozmywakowego do produkcji wody klasy premium Aquaphor serii Ro,
- stacji zmiękczania wody.
Dzięki nim dostęp do smacznej i orzeźwiającej wody będzie natychmiastowy, a do tego z cotygodniowego grafiku sprzątania wykreślisz mozolne czyszczenie armatury i zlewu kuchennego z kamienia. Każde z rozwiązań ma swoje osobne zalety, wybierając je, musisz wziąć pod uwagę stan wody w swoim mieszkaniu lub domu, ale też potrzeby swojej rodziny. Każde z nich dość sporo kosztuje, ale jeśli przeliczysz, ile zaoszczędzisz, rezygnując z zakupu wody butelkowanej, to okaże się, że instalacja stacji uzdatniania wody w domu prędzej czy później się zwróci.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana