Dlaczego i z czym warto jeść hummus?

Spośród różnego rodzaju past hummus zyskał dotychczas szczególne uznanie wśród wielbicieli dobrego smaku. Jest podawany w różny sposób i produkowany z rozmaitych składników – choć składnik bazowy jest zazwyczaj identyczny, jest nim ugotowana i utarta ciecierzyca. Jego rosnąca popularność wynika z cechujących go walorów smakowych, ale nie tylko. Hummus ma cenne wartości odżywcze.
Z jakich składników produkowany jest hummus?
Podstawowym składnikiem tej pasty jest zazwyczaj ugotowana i utarta ciecierzyca, która stanowi bogate źródło pełnowartościowego białka: w 100 g ugotowanej ciecierzycy jest go aż 8,86 g. Poza tym w ciecierzycy znajdują się między innymi takie witaminy i minerały jak błonnik, ryboflawina, niacyna, tiamina, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk oraz witamina: A, B6,C i K. Hummus to także źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu w organizmie.
Opisywany przez nas produkt może być też robiony z bobu, natomiast w Polsce jest on rzadko spotykany. W sklepach takich jak sklep internetowy z hummusem Oliwki etc znaleźć można przede wszystkim ten, który jest produkowany z ciecierzycy. Poza tym do hummusu dodawane są takie składniki jak: zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa, sok z cytryny i przyprawy (np. pietruszka i kmin rzymski). Na przykład wspomniana przez nas firma Oliwki ect oferuje następujące warianty hummusu:
- klasyczny,
- słodko-pikantny,
- z mango i jalapeño,
- ziołowy.
Wariant klasyczny, który jest dostępny we wszystkich sklepach z hummusem, powstaje z cieciorki, oliwy z oliwek (najwyższej jakości, z pierwszego tłoczenia), pasty sezamowej, czosnku, soku z cytryny i soli. Identyczna jest baza pozostałych produktów tego typu, różnią się za to składnikami dodatkowymi. Do wersji słodko-pikantnej dodawana jest papryka grillowana, suszone pomidory i harissa, do ziołowej świeża bazylia, natka pietruszki, orzechy nerkowca i kmin rzymski mielony, natomiast w hummusie z mango i jalapeño znaleźć można mango i jalapeño.
Jak jadać hummus – z dodatkami, czy bez nich?
Niezależnie od wybranego wariantu hummusu jest to produkt idealny do kanapek oraz jako dip do przekąsek lub do świeżych i chrupiących warzyw. W związku z tym można go jeść bez dodatków, wyłącznie z oliwą extra virgin lub z czymś chrupkim, co w połączeniu z pastą staje się świetną przekąską do pracy, a nawet gotowym daniem na śniadanie lub kolację.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana