Czym jest colostrum?
Siara to potoczne określenie pierwszego mleka matki. Pojawia się ono tuż po porodzie, ale nie do końca przypomina zwykłe mleko. Dostarcza noworodkowi mnóstwo witamin, minerałów i innych cennych składników, a ponadto buduje odporność. Siarę produkują również zwierzęta. W sklepach dostępna jest siara bydlęca, klacza czy koźlęca. Jej inna nazwa to właśnie colostrum. W naszym dzisiejszym wpisie dowiesz się, czym dokładnie jest ta substancja i jakie wykazuje właściwości.
Colostrum bovinum, czyli siara bydlęca
Colostrum bovinum to inaczej siara bydlęca, czyli jeden z naturalnych produktów gruczołów mlekowych ssaków. Produkuje ją zatem zarówno człowiek, jak i zwierzęta hodowlane czy domowe. Colostrum to pierwsze mleko, które noworodek dostaje od swojej matki. Powstaje w gruczołach mlekowych w trakcie ciąży, a także kilkadziesiąt godzin po porodzie. Po tym czasie matka zaczyna produkować już normalne mleko. Co ciekawe, colostrum zawiera tak wiele substancji biologicznie aktywnych, witamin, soli mineralnych i innych składników odżywczych, że jest najmocniejszą naturalną substancją immunostymulującą. W siarce bydlęcej znajdują się ogromne pokłady:
- leukocytów,
- makrofagów,
- limfocytów T i B,
- przeciwciał z klasy IgA,
- lizozymu, czyli komórek odpornościowych,
- immunoglobuliny,
- laktozy,
- kolostroniny,
- laktoferyny,
- minerałów,
- witamin.
Dlaczego warto stosować colostrum?
Główny obszar działania siarki bydlęcej obejmuje układ immunologiczny, czyli jeden z najbardziej złożonych w całym ludzkim organizmie. Naturalne colostrum zawiera wiele składników, które usprawniają jego działanie. Odporność bierze się z jelit, a siara przywraca szczelność bariery jelitowej. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne i przywraca prawidłową mikroflorę w układzie pokarmowym. Dlaczego warto włączyć siarkę do diety? Główne właściwości colostrum to:
- wzmocnienie odporności,
- regulacja pracy układu immunologicznego,
- pozytywny wpływ na pracę jelit,
- dodanie sił witalnych,
- zwiększenie wydajności organizmu podczas dużego wysiłku.
Kiedy stosować colostrum?
Colostrum to bez wątpienia doskonały naturalny suplement diety, który wspiera funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach. O tym, kiedy warto go stosować, opowiada pracownik sklepu NatVita zdrowa żywność:
Środki i preparaty, w których składzie jest siara bydlęca, klaczy lub koźlęca, to doskonałe produkty na poprawę odporności i wzmocnienie organizmu. Pomagają walczyć ze stresem, chronicznym zmęczeniem i ogólnym osłabieniem. Co więcej, regenerują w trakcie chemioterapii, wspierają w osteoporozie, a do tego pomagają walczyć z kandydozą, czyli zakażeniem candidą.
Colostrum to również doskonały preparat na podniesienie odporności u dzieci, nawet tych bardzo małych. Każdy rodzic doskonale wie, że maluchy w żłobku i przedszkolu dużo chorują. Prawidłowe kształtowanie działania układu odpornościowego zaczyna się już od pierwszych chwil życia i trwa około 2-3 miesiące. Niestety siara matki szybko przekształca się w zwykłe mleko. Dlatego tak ważne jest, aby dzieci dostawały pokarm matki. Później natomiast warto pomyśleć nad suplementacją, na przykład colostrum w płynie.
Jak stosować colostrum?
Większość preparatów z colostrum zawiera mleko krowie, o czym należy pamiętać w przypadku alergii oraz nietolerancji. Na szczęście można też znaleźć pozbawione laktozy colostrum w sklepach online. Taki produkt może być w wielu przypadkach lepszym wyborem. Najczęściej jest to colostrum w płynie, jednak znaleźć również można sproszkowane preparaty bez laktozy. Jak stosować te dwa rodzaje siary? Colostrum w płynie można rozcieńczać z wodą lub pić z łyżeczki. Sproszkowane colostrum należy dobrze wymieszać z wodą w proporcjach podanych przez producenta. Aby zauważyć najlepsze efekt, dobrze przyjmować ją dwa razy dziennie – na czczo rano oraz przed snem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana