Czy spożywanie majonezu jest zdrowe?
Większość osób rezygnuje z jedzenia majonezu ze względu na to, że może on mieć negatywny wpływ na zdrowie. Dzieje się tak zwłaszcza, jeżeli u kogoś występuje podwyższony cholesterol. Co jednak, gdyby z ulubionego sosu zlikwidowano żółtka, które stanowią źródło problemu? Wegańska alternatywa nie zawiera jaj, dzięki czemu może być spożywana bez żadnych obaw.
Nie da się ukryć, że „tradycyjny” majonez posiada wiele cennych witamin (np. K) i składników mineralnych (sód, potas czy selen). Trzeba jednak zaznaczyć, że w 100 g produktu, czyli jedynie czterech łyżkach mieści się niemal 700 kcal i 42 mg cholesterolu. Z podobnych powodów dużo konsumentów jest zmuszonych do unikania sosu lub jego znacznego ograniczenia, przez co nie mogą nacieszyć się jego smakiem. Pełną satysfakcję jest w stanie zapewnić wegańskie majo – zdrowsza i mniej kaloryczna wersja wyrobu.
Wegański majonez bez jaj – lepsza alternatywa?
Okazuje się, że nie trzeba sobie odmawiać ulubionego sosu, jeżeli postawi się na odpowiedni produkt. Alternatywa, z której pozbyto się jajek smakuje podobnie (a może nawet lepiej), ale jest znacznie bardziej korzystna dla zdrowia. Wegański majonez zawiera stosunkowo niewiele tłuszczy, dzięki czemu nie obciąża wątroby ani żołądka. Niska kaloryczność sprawia również, że opisywane rozwiązanie można stosować nawet podczas diety. Część producentów oferuje różnorodne wersje wyrobu: z różną zawartością kcal oraz dodatkowych aromatów (np. chili).
Proponowana wersja sosu jest przyjazna dla osób z alergiami pokarmowymi, np. nietolerancją laktozy, glutenu czy białka kurzych jaj. W składzie dipu znajdują się jedynie naturalne składniki, które nie podrażniają wrażliwego układu pokarmowego – jest to receptura roślinna. Majonez wegański został pozbawiony substancji mogących wywołać uczulenie, dlatego można go jeść nie obawiając się o negatywne konsekwencje zdrowotne. Wysokojakościowe produkty (takie, jak Cremajo od firmy Starck's Food Polska) wykorzystują składniki o krajowym pochodzeniu.
Wegański majonez a zdrowie planety
Roślinne alternatywy są lepszym wyjściem nie tylko dla ludzkiego zdrowia, ale także planety. Hodowla kur, od których pobiera się jajka na produkcję klasycznego majonezu jest źródłem emisji gazów cieplarnianych. Przyjmuje się, że obory, chlewy i kurniki odpowiadają za znacznie większą skalę szkód pod tym kątem niż środki transportu, co jest nadzwyczaj alarmujące. Wybór produktów nieodzwierzęcych (w tym wegańskiego majonezu) jest zdecydowanie krokiem ku „lepszemu”, zarówno dla Ziemi, jak i własnego samopoczucia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana