Artykuł sponsorowany

Czy mleko sojowe to dobra alternatywa dla mleka krowiego?

Czy mleko sojowe to dobra alternatywa dla mleka krowiego?

„Napój sojowy” jest popularnym zamiennikiem mleka krowiego. Osoby niejedzące produktów pochodzenia zwierzęcego lub te, które z różnych względów zrezygnowały z nabiału, nierzadko sięgają po podobne przetwory. Wyroby z nasion soi wyróżniają się bowiem nie tylko walorami smakowymi, ale także szeregiem innych właściwości. Co dokładnie je charakteryzuje?

Nie wszyscy konsumenci, którzy sięgają po „mleko” sojowe praktykują diety „wege”. Niektóre osoby decydują się na taką alternatywę ze względu na alergie pokarmowe, np. na białko mleka krowiego i nietolerancję laktozy. Inni rezygnują ze spożywania mleka zwierzęcego ze względu na sposób jego produkcji, tj. z powodów etycznych. Duży odsetek z opisanych grup decyduje się na przetwory wyprodukowane z nasion soi, ponieważ uznaje się je za najbardziej odżywcze alternatywy. Napój ma też pyszny, lekko orzechowy smak.

Porównanie napoju sojowego z krowim mlekiem 

W przeciwieństwie do „zwierzęcej” alternatywy, napój sojowy nie zawiera uczulającej laktozy i białka mleka krowiego, a także cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Produkt jest za to bogaty w izoflawony, które mają działanie przeciwrakotwórcze. Wspomniane związki mogą jednak budzić pewne obawy wśród niektórych konsumentów – wynikające z błędnego zrozumienia ich natury. Zbyt „zachłanne” spożywanie nasion soi i ich przetworów (właściwie niemożliwe do zjedzenia) wpływa na gospodarkę hormonalną człowieka i może powodować niepłodność.

Prawdopodobieństwo wystąpienia takiej sytuacji jest niewątpliwie niskie, a korzyści płynące ze spożywania napoju sojowego przewyższają to niewielkie ryzyko. Mleko krowie sprawia też, że poziom złego cholesterolu rośnie, z kolei przetwory z nasion soi pozytywnie wpływają na wyniki krwi pod tym kątem. Chociaż w „zwierzęcej” alternatywie znajduje się dużo więcej mikroelementów, napój stanowi dobre źródło wapnia, potasu, żelaza oraz witamin. Specjaliści z firmy Polska Soja twierdzą również, że produkt jest pomocny w profilaktyce miażdżycy.

Zalety spożywania napoju sojowego 

Napoje roślinne są zdecydowanie bardziej etyczną alternatywą dla mleka krowiego. Produkcja takich wyrobów nie wpływa negatywnie na żywot zwierząt, skupia się tylko na przetwarzaniu nasion. Soję mogą spożywać osoby z różnymi alergiami pokarmowymi, a także te, które mają problemy skórne przez jedzenie nabiału. Mleko zwierzęce, jogurty, a szczególnie żółte sery mogą zaogniać trądzik, o czym nie wie wiele osób zmagających się z taką dolegliwością. Napój z nasion soi stanowi też dobry zamiennik dla osób z chorobami cywilizacyjnymi.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.