Czy mleko sojowe to dobra alternatywa dla mleka krowiego?
„Napój sojowy” jest popularnym zamiennikiem mleka krowiego. Osoby niejedzące produktów pochodzenia zwierzęcego lub te, które z różnych względów zrezygnowały z nabiału, nierzadko sięgają po podobne przetwory. Wyroby z nasion soi wyróżniają się bowiem nie tylko walorami smakowymi, ale także szeregiem innych właściwości. Co dokładnie je charakteryzuje?
Nie wszyscy konsumenci, którzy sięgają po „mleko” sojowe praktykują diety „wege”. Niektóre osoby decydują się na taką alternatywę ze względu na alergie pokarmowe, np. na białko mleka krowiego i nietolerancję laktozy. Inni rezygnują ze spożywania mleka zwierzęcego ze względu na sposób jego produkcji, tj. z powodów etycznych. Duży odsetek z opisanych grup decyduje się na przetwory wyprodukowane z nasion soi, ponieważ uznaje się je za najbardziej odżywcze alternatywy. Napój ma też pyszny, lekko orzechowy smak.
Porównanie napoju sojowego z krowim mlekiem
W przeciwieństwie do „zwierzęcej” alternatywy, napój sojowy nie zawiera uczulającej laktozy i białka mleka krowiego, a także cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Produkt jest za to bogaty w izoflawony, które mają działanie przeciwrakotwórcze. Wspomniane związki mogą jednak budzić pewne obawy wśród niektórych konsumentów – wynikające z błędnego zrozumienia ich natury. Zbyt „zachłanne” spożywanie nasion soi i ich przetworów (właściwie niemożliwe do zjedzenia) wpływa na gospodarkę hormonalną człowieka i może powodować niepłodność.
Prawdopodobieństwo wystąpienia takiej sytuacji jest niewątpliwie niskie, a korzyści płynące ze spożywania napoju sojowego przewyższają to niewielkie ryzyko. Mleko krowie sprawia też, że poziom złego cholesterolu rośnie, z kolei przetwory z nasion soi pozytywnie wpływają na wyniki krwi pod tym kątem. Chociaż w „zwierzęcej” alternatywie znajduje się dużo więcej mikroelementów, napój stanowi dobre źródło wapnia, potasu, żelaza oraz witamin. Specjaliści z firmy Polska Soja twierdzą również, że produkt jest pomocny w profilaktyce miażdżycy.
Zalety spożywania napoju sojowego
Napoje roślinne są zdecydowanie bardziej etyczną alternatywą dla mleka krowiego. Produkcja takich wyrobów nie wpływa negatywnie na żywot zwierząt, skupia się tylko na przetwarzaniu nasion. Soję mogą spożywać osoby z różnymi alergiami pokarmowymi, a także te, które mają problemy skórne przez jedzenie nabiału. Mleko zwierzęce, jogurty, a szczególnie żółte sery mogą zaogniać trądzik, o czym nie wie wiele osób zmagających się z taką dolegliwością. Napój z nasion soi stanowi też dobry zamiennik dla osób z chorobami cywilizacyjnymi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana