Czapka budyniówka. Znak rozpoznawczy prawdziwego kucharza
Odzież gastronomiczna jest szyta w taki sposób, by jej krój zapewniał wygodę, chronił kucharza przed niesprzyjającymi czynnikami oraz zapewniał higienę w miejscu pracy. Wśród licznych modeli ubrań i obuwia najbardziej rozpoznawalnym znakiem kucharza jest tak zwana czapka budyniówka. Jakie jeszcze typu odzieży są popularne w profesjonalnych kuchniach?
Rola odzieży gastronomicznej
Praca w kuchni wymaga zastosowania specjalnego ubioru. Przede wszystkim powinien on chronić kucharza przed niesprzyjającymi warunkami, w których przebywa czasem wiele godzin. Pracując wśród gotujących i smażących się potraw, nietrudno narazić się na poparzenie, dlatego ubrania szyte dla branży gastronomicznej zwykle są wykonywane z grubej tkaniny, która chroni kucharza przed pryskającym olejem czy rozlaną gorącą cieczą. Jak wyjaśnia pracownik sklepu internetowego JOKE, bluzy i spodnie kucharskie muszą być szyte z takich materiałów, by możliwe było ich częste pranie w wysokich temperaturach. Dlatego zwykle wykorzystuje się mieszankę poliestru z bawełną, która umożliwia skuteczne czyszczenie i szybkie wysychanie odzieży.
Kolejną kwestią jest zabezpieczenie miejsca pracy przed zanieczyszczeniem. Przede wszystkim należy zadbać o to, by do potraw nie trafiły żadne niepożądane elementy. W tym aspekcie główną funkcję ochronną pełnią nakrycia głowy, w tym, uchodząca za symbol zawodu kucharza – czapka budyniówka. Dzięki odpowiednio dobranemu kształtowi nakrycie to nie tylko zabezpiecza miejsce pracy przed niepożądanymi drobinkami czy włosami, ale również doskonale się prezentuje. Budyniówka, czyli czapka szefa kuchni, jest najbardziej charakterystycznym elementem wyposażenia kucharzy na całym świecie.
Nie tylko budyniówka, czyli rodzaje odzieży gastronomicznej
Odzież gastronomiczna występuje w wielu modelach i fasonach, które można podzielić na kilka podstawowych rodzajów. Pierwszym z nich, są omówione już nakrycia głowy – niezbędne w pracy z produktami spożywczymi. Kucharze mają do wyboru czapki, furażerki, bandany i toczki, które utrzymują włosy w ryzach oraz chronią głowę przed wysoką temperaturą.
Niezastąpione w kuchni są także bluzy i spodnie, których rolą jest ochrona przed oparzeniem, ale również utrzymanie ubrania noszonego pod spodem w czystości. Odzież gastronomiczna zwykle jest luźna i wygodna, aby zapewnić swobodę ruchów, wygodę i przewiewność.
Niektórzy pracownicy kuchni decyzją się również na noszenie dodatkowych akcesoriów, takich jak zapaski, czyli fartuchy wiązane w pasie, dające dodatkową ochronę. Pracując w branży gastronomicznej, warto zaopatrzyć się także w wygodne, solidne obuwie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana