Chemia niezbędna w branży gastronomicznej
Chemia wykorzystywana w branży gastronomicznej różni się od tej, której używa się w przemyśle. Musi ona spełnić określone normy, które odpowiadają za dopuszczenie konkretnych środków do użytku w restauracjach, barach, na stołówkach czy w food truckach. Co dokładnie wchodzi w skład chemii dla branży gastronomicznej i do czego wykorzystuje się takie preparaty?
Chemia profesjonalna dla gastronomii
Chemia specjalistyczna stworzona z myślą o gastronomii jest znacznie mniej toksyczna niż ta, którą wykorzystuje się w przemyśle. Jej zadaniem jest zapewnienie odpowiedniej higieny urządzeń i naczyń używanych przez dane przedsiębiorstwo. Poszczególne środki muszą radzić sobie z zabrudzeniami po jedzeniu, smolistymi substancjami gromadzącymi się na piekarnikach i grillach oraz tłuszczem.
Przykładowe środki chemiczne dla gastronomii:
preparaty do mycia powierzchni kuchennych,
środki do czyszczenia grilla, piekarnika, frytkownic, blach i pieców konwekcyjnych,
płyny do mycia naczyń,
płyny do odtłuszczania powierzchni,
odkamieniacze do zmywarek,
płyny do dezynfekcji,
środki do czyszczenia czajników i ekspresów do kawy,
preparaty do mycia chłodni i witryn sklepowych,
płyny do dezynfekcji automatów do lodów i śmietany,
płyny nabłyszczające do zmywarek,
uniwersalne środki dla gastronomii.
Chemia dla gastronomii zwykle jest dostępna w większych opakowaniach niż ta, którą wykorzystuje się w gospodarstwach domowych. Wynika to z faktu, że klientami docelowymi firm produkujących takie środki są zwykle restauracje, bary oraz food trucki obsługujące setki osób dziennie.
- Chemia dla gastronomii przyjmuje formę proszków i płynów umieszczonych w opakowaniach z zakrętką lub atomizerem. Często jest ona sprzedawana także w dużych kanistrach dostępnych w znacznie korzystniejszych cenach niż niewielkie butelki – mówi specjalista ze sklepu Elte dystrybuującego środki czystości dla gastronomii.
Które preparaty powinny znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym?
Wybór profesjonalnej chemii dla gastronomii jest naprawdę szeroki, a każdy produkt cechuje się zupełnie innym zastosowaniem. Na rynku znaleźć można preparaty uniwersalne, które pozwalają na umycie podłóg, blatów, a nawet ścian. Ciekawą propozycją jest także chemia dla gastronomi w formie proszków rozpuszczających się pod wpływem wody.
Środki czystości dla restauracji i barów występują w wersjach o różnych zapachach, co pozwala nie tylko na zachowanie odpowiedniej higieny, lecz także pozbycie się nieprzyjemnej woni powstającej podczas przygotowywania konkretnych potraw.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana