Artykuł sponsorowany

Charakterystyka wag laboratoryjnych

Charakterystyka wag laboratoryjnych

Wielka popularność wag na tle innych przyrządów pomiarowych bierze się z kardynalnego wymiaru pytania, na jakie przynoszą one odpowiedź. Pytanie to brzmi: „jak dużo?”. Ranga tak postawionego dylematu bierze się stąd, że masa jest najczęściej określaną cechą ilościową przedmiotów, z jakimi powszechnie spotykamy się każdego dnia. Rola wag w handlu i związanym z nim rozwojem cywilizacji daje się porównać jedynie z dynamizującą te zjawiska rolą pieniądza. Jednocześnie w nauce i technice stosowane są wagi o coraz wyższej precyzji, będącej miarą postępu i profesjonalizmu.

Z pewnością najliczniej stosowaną grupą wag służących do profesjonalnych pomiarów masy są wagi laboratoryjne, wykorzystujące najdokładniejszą metodę pomiaru – opartą na oddziaływaniu pola magnesu na przewodnik z prądem.

Rodzaje wag laboratoryjnych

W laboratoriach występują trzy grupy urządzeń służących do pomiaru masy produkowanych przez firmę AXIS:

  • Wagi analityczne ATN, ALN i ACN (dokładność poniżej 1 mg) – zapewniają doskonałą precyzję badań i dokładność pomiaru, zaopatrzone są w przezroczystą osłonę, przeciwwietrzną oraz poziomicę, najczęściej także filtr antywstrząsowy.
  • Wagi precyzyjne ATA, AKA i ACA (dokładność powyżej 1 mg) – charakteryzują się profesjonalną dokładnością i szybkością ważenia, są łatwe do oczyszczenia oraz proste w obsłudze.
  • Wagosuszarki ATS, AGS i BTS – to urządzenia ważące wyposażone dodatkowo w suszarkę, wykorzystujące pomiar masy do wyznaczania względnej wilgotności niewielkich próbek materiałów. Ich obsługa jest prosta i intuicyjna, sprowadza się do kontroli parametrów procesu suszenia próbki.

We współczesnych laboratoriach wagi i wagosuszarki są jednymi z podstawowych elementów wyposażenia.

Jak wybrać odpowiednią wagę laboratoryjną?

Producenci oferują szeroką gamę wag laboratoryjnych zróżnicowanych pod względem dwóch podstawowych wielkości, tzn. zakresu i dokładności ważenia. W istocie różnic jest więcej i wybór odpowiedniej wagi nie jest prosty.

Ważna jest niezależność od czynników wpływających na proces ważenia, takich jak:

  • temperatura – dopuszczalny zakres temperatur pracy podaje producent,
  • czas od włączenia zasilania do uzyskania pełnej dokładności ważenia – podawany jako czas gotowości wagi do pracy,
  • wilgotność powietrza – dopuszczalny zakres zmian nie jest wymagany, ale przy zastosowaniu przez producenta niskiej jakości komponentów lub materiałów zależność od wilgotności może być znaczna.

Należy także zwrócić uwagę na solidność konstrukcji wagi, w tym:

  • stabilność i wytrzymałość wszystkich elementów obudowy, w szczególności podstawy wagi, która powinna być solidna i stateczna, najlepiej wykonana z metalu oraz osłony przeciwwiatrowej, zwykle wykonanej ze szkła antystatycznego,
  • pewność pracy wszystkich elementów manipulacyjnych takich jak klawisze, uchwyty, nóżki – każdy z nich będzie używany intensywnie przez wiele lat.

Równie ważne są:

  • czas stabilizacji wskazań wagi - u różnych producentów waha się on od 1 do 10 sekund,
  • sposób kalibracji wagi – polecanym rozwiązaniem jest wyposażenie wagi w układ automatycznej kalibracji, który koryguje dokładność wagi, a także pozwala na swobodne przenoszenie wagi w różne miejsca pracy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.