Artykuł sponsorowany

Charakterystyka przędzy sztucznej

Charakterystyka przędzy sztucznej
Mianem przędzy określamy wyroby włókiennicze o ciągłej, walcowatej strukturze, które powstają w wyniku skręcania pasma włókien podczas procesu nazywanego przędzeniem. Przygotowanie przędzy może odbywać się ręcznie lub mechanicznie, przy czym współcześnie najczęściej wykorzystuje się oczywiście tę drugą metodę. Przędzę wykorzystuje się do produkcji dzianin, tkanin i koronek.
Obecnie przędzę wykonuje się z rozmaitych surowców naturalnych, takich jak np. bawełna oraz z tworzyw syntetycznych – wyjaśnia nasz rozmówca z firmy Rozmaryn-Tex.
Bez względu na rodzaj wykorzystanego surowca, przędzę zawsze opisujemy kilkoma podstawowymi parametrami.

Podstawowe parametry przędzy

Do najważniejszych z nich należą grubość przędzy oraz ilość i kierunek skrętu. Grubość przędzy określa się za pomocą numeru, kierunek skrętu – literą S (prawy) lub Z (lewy), a ilość skrętów na metr – przez podanie ich liczby. Podczas wyboru przędzy zwraca się uwagę również na sposób jej wytwarzania (czesankowa, zgrzebana, teksturowana), wytrzymałość, sprężystość i stopień nierównomierności.

Przędze naturalne a syntetyczne

We współczesnym przemyśle szwalniczym coraz rzadziej sięga się po przędzę naturalną. Jej miejsce coraz częściej zajmują nici sztuczne, które charakteryzują się znacznie większą wytrzymałością oraz odpornością na oddziaływanie substancji chemicznych i tarcie. Niewątpliwą zaletą przędzy sztucznej jest także podwyższona odporność na działanie wilgoci i ograniczenie destrukcyjnego wpływu pleśni, bakterii i insektów na wykonane z nich produkty.

Charakterystyka dobrej jakościowo przędzy

Konieczność sięgania wyłącznie po przędzę wysokiej jakości jest oczywista, jeśli chcemy by wykonane z jej pomocą ubrania nie ulegały niszczeniu w trakcie codziennego użytkowania i prania. Natomiast podczas samego szycia ważne jest, by nić posiadała maksymalnie gładką powierzchnię, dzięki czemu proces tworzenia nowych ubrań będzie przebiegał szybko i bez ryzyka uszkodzenia przeszywanych tkanin. Aby nić szybko i gładko przechodziła przez tkaninę, tworząca ją przędza powinna mieć jednolitą średnicę na całej długości. Grubość przędzy wpływa również na wytrzymałość nici – nierówna struktura prowadzi do powstawania węzłów, a te z kolei blokują oczko igły, zaburzając proces szycia. Do pożądanych cech przędzy sztucznej zaliczamy również sprężystość (wpływa na jakość i wytrzymałość szwów), niską kurczliwość (zapobiega marszczeniu szwów) i dobrą jakość kolorów, co zapobiega blaknięciu barw podczas prania. Co się tyczy wytrzymałości, ze wszystkich odmian przędzy naturalnych, najlepszą wykazują nici bawełniane. Jednak nieporównanie lepszą wytrzymałością charakteryzują się przędze syntetyczne. Przędza wykonana z poliestrowych włókien ciągłych jest aż 10 razy wytrzymalsza od bawełny, zaś przędza z poliamidowych włókien ciągłych zapewnia aż 50 razy większą wytrzymałość.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.