Catering na przyjęcie w plenerze – ciekawe propozycje dań
Wiosna i lato to doskonały czas na zorganizowanie przyjęcia na świeżym powietrzu. Pomimo tego, iż w naszej społeczności zdecydowanie króluje grillowanie z rodziną i przyjaciółmi, to czasem pojawia się okazja na urządzenie nieco elegantszego spotkania. Biesiadowanie na świeżym powietrzu, w scenerii pięknego ogrodu, bez wątpienia doda uroku wydarzeniu, jakie chcemy uczcić. Oprócz świętowania z okazji urodzin lub chociażby awansu, coraz bardziej popularne staje się organizowanie w plenerze większych uroczystości, takich jak komunia święta, czy wesela. Jakie dania zaserwować gościom, chcąc zorganizować przyjęcie w plenerze?
Wybór dań na przyjęcie w plenerze
Jeśli decydujemy się na małe przyjęcie na świeżym powietrzu dla najbliższych, w łatwy sposób możemy przygotować lekkie przystawki i przekąski. Dobrą opcją będzie przygotowanie kilku dań na tej samej bazie, dodając potem do nich różne składniki tak, aby każdy z naszych gości mógł ich spróbować. Taki sposób zaoszczędzi czas przygotowania wielu różnych dań i powiększy menu. Na przyjęciach plenerowych doskonale sprawdzi się kilka sałatek o takiej samej bazie i różnych dodatkach, np. jedna sałatka z mozarellą, druga z krewetkami, a trzecia z szynką parmeńską. Wygodną do skonsumowania przekąską będą koreczki przyrządzone z sezonowych owoców lub warzyw. Inna propozycja to rogaliki lub pierożki z ciasta francuskiego z soczewicą i sosem jogurtowym. Równie ciekawym, egzotycznym daniem będzie aromatyczne chilli con carne.
Przyjęcie w plenerze – catering
Organizując większe przyjęcie na świeżym powietrzu, dobrą opcją będzie zamówienie cateringu. Kiedy chcemy urządzić wesele np. w pięknym ogrodzie, wybór dobrego cateringu będzie doskonałym rozwiązaniem, ponieważ unikniemy stresu związanego z odpowiednim przygotowaniem posiłków i zaoszczędzimy czas.
Jak mówi jeden z pracowników z restauracji Krys – Stan w Olsztynie: Na przyjęcia plenerowe możemy dostarczyć zarówno ciepłe dania, jak i przystawki na zimno. Połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z elementami nowoczesności sprawia, że każdy z gości może znaleźć w menu coś dla siebie. Niepowtarzalny smak daniom nadaje wykorzystywanie sezonowych składników i przypraw. Na przyjęcia plenerowe klienci mogą zamówić także obsługę kelnerską.
Napoje na przyjęcie plenerowe
Prócz dań, ważne będą także zaserwowane napoje. Na przyjęciu w plenerze najlepiej sprawdzą się te tradycyjne i domowe lemoniady i świeżo wyciskane soki z sezonowych owoców na pewno będą smakowały gościom. Możemy podać także domowy, schłodzony kompot. Inną opcją jest woda z cytrusami. Aby schłodzić napoje, możemy samodzielnie przygotować kostki lodu, np. z wody zmrożonej z owocami lub przygotować kawę w kostkach. Jeśli chodzi o alkohol podawany na uroczystych przyjęciach w plenerze, możemy zamówić razem z cateringiem, np. białe i czerwone wino lub wino musujące.
Przyjęcie w plenerze to doskonała okazja do przygotowania ciekawych i oryginalnych dań oraz przekąsek. Możemy zaserwować potrawy, które zaskoczą naszych gości i z pewnością przypadną im do gustu. Zamówienie cateringu w przypadku większej uroczystości będzie ogromnym ułatwieniem i doskonałym sposobem na uniknięcie dodatkowego stresu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana