Boczniaki – cechy, wartości odżywcze i zastosowanie
Charakterystyka boczniaków
Boczniaki, z angielskiego “oyster mushroom”, to grzyby znajdujące w naszym kraju coraz więcej zwolenników. Pochodzą z Chin, ale coraz częściej można kupić je w Polsce, wybierając jeden z dwóch dostępnych gatunków. Pierwszy z nich to boczniak ostrygowaty, a drugi - boczniak cytrynowy. Każdy z nich to jadalny grzyb uprawny, który można z powodzeniem wyhodować we własnym domu. Dużo łatwiej jest jednak zamówić je u producenta i dystrybutora grzybów hodowlanych, takiego jak producent Rawona, gdzie otrzymamy świeże, najlepszej jakości produkty. W naturalnym środowisku boczniaki rosną na pniach i pniakach różnych drzew, przede wszystkim liściastych. Ich kapelusz może osiągać średnicę od 6 do nawet 30 cm. Przyjmuje różne odcienie, z biegiem czasu może stać się popielaty. Ma pofalowany, lekko podwinięty kształt. Trzon grzyba jest krótki i bocznie osadzony.Dlaczego warto jeść boczniaki?
Boczniaki mają niewielką wartość energetyczną, dlatego mogą być składnikiem dań osób znajdujących się na diecie. Lecz nie jest to jedyna i najważniejsza wartość tych grzybów. Mają dużą ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka, a do tego cechują się specyficznymi walorami smakowymi i zapachowymi. Dla niektórych osób ich zapach jest nieprzyjemny głównie w trakcie gotowania. Boczniaki:- są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka,
- zawierają witaminy z grupy B i D,
- są źródłem kwasu foliowego, potasu, wapnia i sodu,
- odbudowują nabłonek,
- wspomagają leczenie nowotworów,
- stymulują do dojrzewania komórki odpornościowe, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu,
- zawierają przeciwutleniacze charakteryzujące się działaniem przeciwzapalnym,
- mają niski indeks glikemiczny,
- obniżają poziom cholesterolu,
- obniżają poziom cukru u osób chorujących na cukrzycę,
- mają zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy,
- pozytywnie wpływają na ciśnienie.
Zastosowanie boczniaków
Głównym zastosowaniem boczniaków jest wykorzystywanie ich do dań bezmięsnych i mięsnych. Sprawdzą się w każdych potrawach, gdzie chcemy wykorzystać grzyby, które można dusić, marynować, smażyć oraz panierować. Wykorzystywać można zarówno trzozny, jak i kapelusze. Ogonki idealnie nadają się jako farsz do pierogów czy naleśników. Z kapeluszy z kolei można przygotować pyszne kotlety, często zwane grzybowym “schabowym”. Możliwości jest wiele, a jedynym ograniczeniem jest tak naprawdę wyobraźnia kucharza. Grzyby te można również suszyć. Z pewnością warto używać ich w swoich potrawach, aby urozmaicić codzienną kuchnię.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana