Artykuł sponsorowany

Boczniaki – cechy, wartości odżywcze i zastosowanie

Boczniaki – cechy, wartości odżywcze i zastosowanie
Boczniaki to grzyby coraz bardziej popularne w Polsce. Jeżeli jeszcze nigdy nie cieszyliśmy się ich smakiem i walorami, które ze sobą niosą, powinniśmy ich spróbować. Tym bardziej, że są nie tylko smaczne, ale mają również wiele właściwości zdrowotnych. Co je wyróżnia i jakie wartości odżywcze posiadają? Sprawdźmy, wówczas na pewno będziemy chcieli zastosować boczniaki w swojej kuchni.  

Charakterystyka boczniaków

Boczniaki, z angielskiego “oyster mushroom”, to grzyby znajdujące w naszym kraju coraz więcej zwolenników. Pochodzą z Chin, ale coraz częściej można kupić je w Polsce, wybierając jeden z dwóch dostępnych gatunków. Pierwszy z nich to boczniak ostrygowaty, a drugi - boczniak cytrynowy. Każdy z nich to jadalny grzyb uprawny, który można z powodzeniem wyhodować we własnym domu. Dużo łatwiej jest jednak zamówić je u producenta i dystrybutora grzybów hodowlanych, takiego jak producent Rawona, gdzie otrzymamy świeże, najlepszej jakości produkty. W naturalnym środowisku boczniaki rosną na pniach i pniakach różnych drzew, przede wszystkim liściastych. Ich kapelusz może osiągać średnicę od 6 do nawet 30 cm. Przyjmuje różne odcienie, z biegiem czasu może stać się popielaty. Ma pofalowany, lekko podwinięty kształt. Trzon grzyba jest krótki i bocznie osadzony.  

Dlaczego warto jeść boczniaki?

Boczniaki mają niewielką wartość energetyczną, dlatego mogą być składnikiem dań osób znajdujących się na diecie. Lecz nie jest to jedyna i najważniejsza wartość tych grzybów. Mają dużą ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka, a do tego cechują się specyficznymi walorami smakowymi i zapachowymi. Dla niektórych osób ich zapach jest nieprzyjemny głównie w trakcie gotowania. Boczniaki:
  • są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka,
  • zawierają witaminy z grupy B i D,
  • są źródłem kwasu foliowego, potasu, wapnia i sodu,
  • odbudowują nabłonek,
  • wspomagają leczenie nowotworów,
  • stymulują do dojrzewania komórki odpornościowe, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu,
  • zawierają przeciwutleniacze charakteryzujące się działaniem przeciwzapalnym,
  • mają niski indeks glikemiczny,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • obniżają poziom cukru u osób chorujących na cukrzycę,
  • mają zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy,
  • pozytywnie wpływają na ciśnienie.
 

Zastosowanie boczniaków

Głównym zastosowaniem boczniaków jest wykorzystywanie ich do dań bezmięsnych i mięsnych. Sprawdzą się w każdych potrawach, gdzie chcemy wykorzystać grzyby, które można dusić, marynować, smażyć oraz panierować. Wykorzystywać można zarówno trzozny, jak i kapelusze. Ogonki idealnie nadają się jako farsz do pierogów czy naleśników. Z kapeluszy z kolei można przygotować pyszne kotlety, często zwane grzybowym “schabowym”. Możliwości jest wiele, a jedynym ograniczeniem jest tak naprawdę wyobraźnia kucharza. Grzyby te można również suszyć. Z pewnością warto używać ich w swoich potrawach, aby urozmaicić codzienną kuchnię.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.