Artykuł sponsorowany

6 patelni, które musisz mieć

6 patelni, które musisz mieć

Kompletujesz wyposażenie do kuchni? Kochasz gotować i chcesz być zawsze gotowa na nowe eksperymenty kulinarne? W olbrzymiej ofercie naczyń nietrudno się pogubić. Aby ułatwić ci wybór najlepszych produktów, przygotowaliśmy krótki przegląd naczyń do smażenia, duszenia i pieczenia. Oto 6 typów patelni, które naszym zdaniem powinny znaleźć się w każdej kuchni.

Patelnia uniwersalna

Klasyczna patelnia z niewysokimi brzegami i równym, płaskim dnem sprawdza się podczas przygotowywania większości potraw. Idealna do smażenia i prażenia, pozwala na szybkie przyrządzenie dań tradycyjnej kuchni polskiej. Uniwersalna patelnia z powłoką nieprzywierającą – teflonową, tytanową, marmurkową lub ceramiczną – jest absolutnie niezbędna w każdej kuchni.

Głęboka patelnia z pokrywką

Chociaż kształtem przypomina rondel, grubsze dno umożliwia również smażenie. Doskonale nadaje się do przygotowywania potraw, które wymagają wstępnego podsmażenia, a następnie duszenia. Niezastąpiona podczas duszenia mięs, pozwoli ci przyrządzić idealną karkówkę, polędwiczki, zrazy i gołąbki; jest też niezbędna do gotowania gulaszy i tzw. dań jednogarnkowych.

Patelnia typu wok

Azjatycka wariacja na temat patelni omówionej wyżej. Oryginalne chińskie woki miały okrągłe dno; ich współczesne wersje mają dno płaskie, dzięki czemu można używać ich również na kuchenkach gazowych i indukcyjnych. Kształt przypominający miskę nie jest przypadkowy – pochyłe brzegi zapewniają równomierne rozprowadzenie ciepła, co jest kluczowe dla techniki stir-fry, polegającej na szybkim podsmażaniu i intensywnym mieszaniu zawartości patelni.

Patelnia grillowa

Musisz ją mieć, jeśli w kuchni starasz się unikać tłuszczu lub po prostu lubisz smak grillowanych potraw. Dno patelni grillowej jest pokryte rowkami, które umożliwiają rozprowadzanie ciepła i powietrza w sposób zbliżony do rusztu. Pamiętaj, że nisko- lub beztłuszczowe smażenie wymaga użycia patelni z powłoką nieprzywierającą, dlatego poszukaj naprawdę dobrego modelu, np. marki Kinghoff.

Patelnia do naleśników

Płaska i płytka, nie wymaga pokrywki – z jej pomocą szybko usmażysz cieniusieńkie naleśniki. Po raz kolejny zwróć uwagę na rodzaj powłoki – nieprzywierająca pozwoli ci ograniczyć ilość tłuszczu. Od naleśników typu francuskiego wolisz amerykańskie pancakes? Wybierz specjalną patelnię z profilowanym dnem, na której będziesz mogła usmażyć ich kilka na raz bez ryzyka zlewania się ciasta.

Patelnia żeliwna

Szukasz naczynia na lata? Wybierz patelnię żeliwną. Chociaż takie patelnie są ciężkie i nie mogą być myte w zmywarce, stanowią najtrwalsze z dostępnych rozwiązań. Można używać ich do smażenia w bardzo wysokich temperaturach. Żeliwna patelnia bardzo długo trzyma ciepło, dlatego jest doskonałym rozwiązaniem do zapiekanek i innych potraw, które nie są podawane na stół od razu w całości. Ktoś chce dokładkę? Jest jeszcze ciepła!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.