Wyjątkowe właściwości oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki to wyjątkowy produkt, który charakteryzuje się cennymi właściwościami zdrowotnymi i kosmetycznymi. Otrzymywany jest poprzez tłoczenie na zimno czarnych ziaren jednorocznej rośliny o niebiesko-białych kwiatach. Ceniony był już w starożytnym Egipcie, gdzie nazywano go “złotem faraonów”. Ze względu na wszechstronne zastosowanie zalecany jest na różnorodne schorzenia, w profilaktyce zdrowia, a także do celów pielęgnacyjnych. Doskonale sprawdza się również w kuchni, jako bardzo aromatyczna przyprawa.

Zdrowie to podstawa! – dobroczynny wpływ oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki ma wszechstronne zastosowanie w ochronie zdrowia. Doskonale wpływa na układ oddechowym, dlatego świetnie sprawdzi się u astmatyków. Odpowiednio wydzielona dawka zależy od rodzaju oraz przyczyny astmy, dlatego warto skorzystać z konsultacji lekarza. Olej z czarnuszki polecany jest także alergikom jako wsparcie w terapii odczulającej. W tym celu można wprowadzić go do codziennej diety, której skutki czuć już po kilku tygodniach stosowania. Wpływa pozytywnie w zwalczaniu alergii, a przy tym wzmacnia system odpornościowy.

Stosując bogaty w cenne składniki olej z czarnuszki, można poprawić działanie wielu organów wewnętrznych. Jednym z jego najczęstszych zastosowań jest leczenie dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Zapobiega przykrym objawom, takim jak wzdęcia, nadmierne gazy, a nawet nieżyt żołądka. Obniża poziom glukozy we krwi i wspomaga pracę wątroby. Idealnie nadaje się, aby wspierać leczenie częstych schorzeń, takich jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, wrzody żołądka czy zapalenie oskrzeli oraz wiele innych.

Olej z czarnuszki dla utrzymania urody

Olej z czarnuszki to wyjątkowo popularny składnik wykorzystywany w produkcji kosmetyków. Zawiera wysoką zawartość biotyny, beta-karotenu, minerałów oraz witaminy E, dzięki której działa kojąco i regenerująco. Można go stosować przeciwzapalnie i antybakteryjnie, a także w celu leczenia ran oraz chorób skórnych, takich jak egzema, grzybica, łuszczyca, trądzik czy łupież. W tym celu nakłada się olej z czarnuszki bezpośrednio na skórę. Błyskawicznie łagodzi objawy i zwalcza wszelkiego rodzaju podrażnienia.

Nakładając olej z czarnuszki bezpośrednio na skórę twarzy, można przywrócić jej jędrność i elastyczność, co wpływa na zmniejszenie widoczności zmarszczek. Doskonale sprawdzi się także jako zamiennik balsamu na cellulit lub maści zmniejszającej widoczność blizn. Ciekawym rozwiązaniem jest także zastosowanie oleju z czarnuszki na paznokcie czy włosy, aby wzmocnić cebulki, a także nawilżyć i odżywić pasma. Dla osób, które mają problem z nadmiernym wypadaniem włosów, idealnie nadaje się do stosowania jako wcierka do skóry głowy, aby zatrzymać niekorzystne objawy.

Jaki olej z czarnuszki sprawdzi się najlepiej?

Najbardziej korzystny dla zdrowia i urody jest nierafinowany, tłoczony na zimno olej z czarnuszki, który obok wysokiej zawartości witaminy E, beta-karotenu, steroli, oraz licznych mikroelementów zawiera prawdziwe bogactwo Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega-3 oraz Omega-6. Kwasy te posiadają niezwykle korzystne działanie zdrowotne, ale niestety bardzo szybko się utleniają, tracąc swoje cenne właściwości. Dlatego podstawą pełnowartościowego oleju, obok jakości ziaren oraz procesu tłoczenia, jest jego ŚWIEŻOŚĆ. Najwięcej wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych posiada olej bezpośrednio po wytłoczeniu. Warto pamiętać także o odpowiednim przechowywaniu oleju – koniecznie w oryginalnym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu. Olej z czarnuszki najlepiej działa przez pierwsze 3 miesiące po wyprodukowaniu. W zależności od zapotrzebowania może być stosowany doustnie lub bezpośrednio na skórę.

Poszukując wysokiej jakości produktów, warto zdecydować się na szczególnie korzystną ofertę Olejarni Gaja. Znajduje się tam w pełni naturalny i świeżo tłoczony olej z czarnuszki oraz wiele innych propozycji, które znajdą zastosowanie w medycznych i kosmetycznych zabiegach. Oleje tłoczone w Olejarni Gaja nie stoją na półce czekając na klienta,  lecz są tłoczone na świeżo, bezpośrednio na zamówienie. Produkowane są tradycyjnymi metodami ze starannie wyselekcjonowanych składników bez konserwantów i sztucznych dodatków. Dzięki temu klienci otrzymują najwyższej jakości oleje bogate w cenne składniki odżywcze.

Materiał partnera