Suplementacja kwasów omega 3 w ciąży
Właściwości kwasów omega 3
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3 są niezbędnymi składnikami odżywczymi, które należy pozyskać z diety. Nie są syntetyzowane przez organizm człowieka, natomiast odgrywają ważną rolę w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Zasadniczą aktywność biologiczną wykazują kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz dokozaheksaenowy (DHA). Wymienione kwasy wchodzą w skład fosfolipidów błon komórkowych, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego i narządu wzroku. Wpływają również na regulację profilu lipidowego, poprzez nasilenie procesu β – oksydacji kwasów tłuszczowych w wątrobie oraz wzrost aktywności lipazy lipoproteinowej. Substancje powstające z EPA i DHA regulują napięcie ścian tętnic, wykazują mi.in. działanie przeciwzapalne.Suplementacja kwasów omega 3 w ciąży
O tym, czy dziecko otrzyma w trakcie życia płodowego odpowiednią ilość kwasów omega 3, a szczególnie DHA , zależy m.in. od diety matki. Jak zatem kobieta w ciąży może dostarczyć sobie właściwą ilość dobrych tłuszczy? Jednym ze źródeł tego niezbędnego składnika są tłuste ryby, takie jak: śledzie, makrela, sardynki, dorsz czy łosoś. Zaleca się, by spożywać przynajmniej dwa posiłki w tygodniu, w których porcja surowej ryby wynosi 250-300 g lub jeżeli spożycie ryb jest niewystarczające można wspomóc się odpowiednimi suplementami diety.Niedobory kwasów omega 3
Uzupełnianie kwasów omega 3 w ciąży jest niezbędne i dotyczy szczególnie kwasów DHA, które są najintensywniej pobierane przez dziecko w trzecim trymestrze ciąży. By uniknąć niedoborów, które mogą wpłynąć m.in. na zaburzenie ostrości widzenia czy rozwoju psychoruchowego dziecka, warto stosować suplementy z kwasami omega 3, takie jak preparaty z rodziny Bioaron: ( https://bioaron.pl/kwasy-omega-3/).Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana