Dlaczego warto ograniczyć spożywanie cukru?

Cukier składa się w ponad 90% z sacharozy. Ta substancja ma bardzo wysoki indeks glikemiczny i dostarcza bardzo duże ilości tzw. pustych kalorii.

Cukier nie bez powodu nazywany jest „białą śmiercią”. Spożywanie cukru w nadmiernych ilościach prowadzi do otyłości, nadwagi, cukrzycy, próchnicy zębów, a nawet do nowotworów.

Gdy spożywamy bogate w cukier, gwałtownie wzrasta poziom glukozy  w naszej krwi. To z kolei zmusza trzustkę do produkowania większych ilości insuliny w celu wyrównania tego poziomu. Po zjedzeniu czegoś słodkiego odczuwamy przypływ energii, który jednak szybko opada, zaczynamy czuć się zmęczeni, osłabieni i znowu sięgamy po słodką przekąskę. A to może szybko doprowadzić do stanu przedcukrzycowego.

Spożywanie zbyt dużych ilości cukru powoduje też częstsze infekcje. Spożywanie cukru obniża odporność organizmu, uszkadza białe krwinki, które wtedy słabiej zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze.

Nadmiar cukru osłabia też kondycję psychiczną i emocjonalną. Wahania poziomu glukozy we krwi prowadzą do spadku nastroju, zaburzeń lękowych i depresyjnych. Zbyt duża ilość słodkich przekąsek bardzo niekorzystnie wpływa na stan skóry, która robi się poszarzała, pojawiają się cienie pod oczami, nasilają się dolegliwości związane z takimi schorzeniami, jak trądzik, trądzik różowaty, przesuszenie skóry czy nadmierny łojotok.

Zredukowanie lub ograniczenie spożycia cukru może poprawić stan skóry. Dieta bogata w cukier osłabia też serce i układ krążenia i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób kardiologicznych.

Czym zaspokoić apetyt na słodycze?

Warto więc jak najszybciej zacząć ograniczać spożywanie cukru lub spróbować całkowicie z niego zrezygnować. Desery i herbatę można słodzić miodem, sokami owocowymi, cukrem nierafinowanym, syropem ryżowym, stewią, słodem, na rynku dostępne są zamienniki cukru, które są o wiele zdrowsze niż zwykły cukier.

Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, sięgnijmy po owoce, bakalie i owoce suszone. Jedzmy tez słodkie warzywa – marchewki, buraki, dynie. Postarajmy się, by nasza dieta była bogata też w warzywa strączkowe i zboża. Im dłużej je przeżuwamy, tym słodszy smak odczuwamy. Warto też żuć miętową gumę bez cukru.

Starajmy się spożywać produkty bogate w chrom. Ten pierwiastek pozytywnie wpływa na regulację glukozy we krwi. Źródłem chromu są ryby, jaja, kasze, chude mięso, pełnoziarniste pieczywo, owoce morza, brokuły, kiełki, zielony groszek.

Materiał partnera