mleko-uht

Czym się różni mleko UHT od mleka pasteryzowanego?

Mleko jest najpopularniejszym produktem żywnościowym. Większość z nas nie wyobraża sobie bez niego śniadania bądź relaksującej kawy. Warto wiedzieć, że ten znany produkt poddawany jest obróbce cieplnej, która wpływa także na jego wartości odżywcze. Czym zatem różni się mleko UHT od mleka pasteryzowanego? Czy różnią się od siebie właściwościami zdrowotnymi? Dowiedz się więcej, jakie procesy wpływają na przechowywanie mleka i przydatność do spożycia.

Mleko UHT – czyli właściwie jakie?

Mleko UHT (ang. ultra high temperature processing) to produkt spożywczy poddany sterylizacji. Proces polega na krótkotrwałym (2-10 sekund) podgrzewaniu go do temperatury ponad 100°C, a następnie ochłodzeniu do temperatury pokojowej. Sterylizacja UHT umożliwia zabicie drobnoustrojów, które mogą występować w surowym mleku, bez zmiany walorów smakowych mleka. Warto podkreślić, że obecnie w mleczarstwie stosowana jest również sterylizacja błyskawiczna, która polega na ogrzaniu mleka do temp. 130-160°C tylko przez 1 sekundę, a następnie szybkim schłodzeniu. Mleko UHT zawiera jednak witaminę A i D, wapń, węglowodany, białko i ryboflawiny. Po zakończeniu procesów sterylizacji rozlewane jest do sterylnych kartonów, dzięki czemu pozbawione mikroorganizmów ma długi okres przydatności. Warto również podkreślić, że proces sterylizacji jest wystarczający do pozbycia się wszelkich bakterii, dlatego w mleku UHT nie zachodzi konieczność stosowania konserwantów chemicznych.

Czym jest mleko pasteryzowane?

Z kolei mleko w butelkach poddawane jest procesowi pasteryzacji, który także polega na podgrzewaniu mleka, ale w niższej temperaturze niż podczas sterylizacji i przez dłuższy czas (nawet kilkanaście minut).

Pasteryzacja oczyszcza surowe mleko z bakterii, nie zmieniając przy tym jego wartości odżywczych. Podstawową różnicą między mlekiem pasteryzowanym a UHT jest termin przydatności, który w mleku z butelki określany jest najczęściej na ok. 7 dni – podkreśla „ROTR” Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie.

Po otwarciu mleko pasteryzowane jest przydatne zaledwie 2-3 dni. Chociaż ten rodzaj mleka szybciej się psuje niż mleko UHT, to tylko je można wykorzystywać do dalszego przetwarzania i produkcji serów lub jogurtów.