polskie wyroby mleczarskie

Wyroby mleczarskie z Polski. Dlaczego warto stawiać na rodzime produkty?

Choć nie każdy i nie zawsze jest skłonny zaufać hasłu „Dobre, bo polskie”, w przypadku produktów spożywczych trudno dyskutować z jego słusznością. Polska żywność wyróżnia się nie tylko doskonałym smakiem, ale także świetną jakością, która wynika z wierności tradycyjnym recepturom, a jednocześnie dążeniu producentów do spełniania najbardziej rygorystycznych norm obowiązujących w Unii Europejskiej.

Chyba każdy z nas zna kogoś, kto przebywa stale na emigracji. Jedną z pierwszych niedogodności, odczuwanych po wyjeździe z kraju, jest ograniczony dostęp do polskich produktów spożywczych. Tęsknota za smakiem polskiego chleba, wędlin i nabiału nie mija z czasem, a wspomnienie o nich jest dla emigrantów zazwyczaj źródłem rozrzewnienia.

Toteż trudno się dziwić rosnącemu eksportowi produktów spożywczych zagranicę. Nabywcami naszych wyrobów mleczarskich w całej Europie są jednak nie tylko Polacy na emigracji, ale właściwie wszyscy, którzy gustują w smacznym i zdrowym jedzeniu.

Wysoka jakość i dobra cena produktów mleczarskich

Przystępna cena i wysoka jakość to najważniejsze czynniki, jakie wpływają na nasze wybory zakupowe. Zazwyczaj między tymi dwoma czynnikami zachodzi też mocna korelacja. W przypadku towarów importowanych, na cenę dodatkowo wpływają koszty transportu międzynarodowego. Dlatego porównując dwa produkty o zbliżonej jakości – jeden polski i jeden zagraniczny, zawsze możemy spodziewać się wyższej ceny produktu, który zanim do nas trafił, przebył dłuższą drogę. Wniosek? Polskie produkty są tańsze.

W wielu środowiskach wciąż pokutuje opinia, że towary zagraniczne, zwłaszcza z krajów zachodnich, są jakościowo lepsze od tych lokalnych. Rzeczywiście, nie każdy polski ser jest dobry, a nie każda polska marka mleka – godna polecenia. Dlatego wybierając nabiał warto upewnić się, że dany producent faktycznie respektuje obowiązujące  normy jakościowe i stara się o ciągłe doskonalenie swojej oferty.

Pierwszą w Polsce spółdzielnią mleczarską, która wprowadziła w swoich zakładach standardy ISO 22000, ISO 9001 i IFS na wszystkie wyroby, jest  „ROTR” Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie. Zgodność serów, śmietanek i innych produktów z obowiązującymi normami potwierdzają liczne certyfikaty.

Konsument życzliwy gospodarce

Wybór rodzimych produktów mleczarskich ma jeszcze jedną bardzo ważną zaletę, a  mianowicie wzmacnia polską gospodarkę. Kupując lokalne produkty wspierasz nie tylko producenta, ale także polskich rolników, zaopatrujących spółdzielnie mleczarskie w niezbędne surowce.

Miejscowe zakłady przetwórstwa mleczarskiego są najważniejszym odbiorcą mleka od lokalnych hodowców. Nowocześni producenci nabiału, respektując zasady społecznej odpowiedzialności biznesu, starają się dodatkowo wspierać rolników, np. poprzez organizację szkoleń i aktywne włączanie się w bieżące wydarzenia z branży. Zatem kupując polskie wyroby mleczarskie, również ty wspierasz naszą gospodarkę.

Materiał partnera