Artykuł sponsorowany

Rodzaje systemów wydawczych

Rodzaje systemów wydawczych
W profesjonalnej gastronomii bardzo ważne jest odpowiednie eksponowanie i wydawanie posiłków. Każdy gość w restauracji oczekuje, że jego posiłek szybko trafi na stół, a przy tym będzie nie tylko ciepły, ale też estetyczny. To możliwe dzięki profesjonalnym systemom wydawczym. Jakie są ich rodzaje? Poznaj urządzenia i sprzęty wchodzące w skład ciągów wydawczych dla gastronomii.

Właściwości systemów wydawczych dla gastronomii

Systemy wydawcze składają się ze sprzętów i urządzeń, które umożliwiają szybkie, bezpieczne, higieniczne i estetyczne wydawanie posiłków oraz ich utrzymywanie w odpowiedniej temperaturze. Podnosi to zadowolenie gości z usług gastronomicznych i buduje pozytywne doświadczenie klientów z firmą, która je oferuje. Systemy wydawcze to produkty specjalistyczne, które spełniają wszelkie wymogi dotyczące kontaktu z żywnością. Wykonane są przede wszystkim ze stali nierdzewnej. Zapewnia to wieloletnią trwałość mimo intensywnego użytkowania. Systemy wydawcze są ergonomiczne, łatwe w obsłudze i utrzymaniu w czystości. Pozytywnie wpływają na wydajność i tempo pracy, co jest korzystne zarówno z perspektywy pracowników obsługi, jak i gości.

Jakie są elementy systemów wydawczych dla gastronomii?

Jednym z producentów systemów wydawczych dla gastronomii jest firma Jugema. Oferuje ona  następujące elementy systemów wydawczych:
  • Bemary wodne – podgrzewają one gotowe już dania, aby osoba obsługiwana dostała ciepły posiłek. Składniki potraw przechowywane są w wydzielonych zbiornikach ogrzewanych od dołu przez parę wodną i powietrze. Zapewniają stałą temperaturę jedzenia. Są dostępne w wersjach stacjonarnej i mobilnej.
  • Dystrybutory talerzy – służą do bezpiecznego i sprawnego transportu dużych ilości zastawy stołowej i udostępniania jej obsłudze lub bezpośrednio osobom spożywającym posiłek. Znajdują zastosowanie szczególnie na dużych przyjęciach oraz na stołówkach.
  • Lady chłodnicze – ten element pozwala na estetyczne wyeksponowanie posiłków na stołówkach, w bistro czy na bankietach. Przeznaczone są głównie do sałatek i napojów, czyli produktów, które wymagają chłodu oraz dostępu powietrza. Lada umożliwia wygodne sięganie po jedzenie i napoje gościom lokalu i uczestnikom imprez okolicznościowych.
  • Stanowiska (wewnętrzne, zewnętrzne, otwarte i zamknięte) – to rodzaje szafek z blatami, które umożliwiają stworzenie ergonomicznego ciągu wydawczego optymalnego w danych warunkach lokalowych. Stanowią one uzupełnienie wyżej wymienionych sprzętów i zapewniają sprawną pracę obsługi lokalu. Służą do przechowywania posiłków (półki) oraz ich wykładania (blat). W odróżnieniu od bemarów i lad są neutralne termicznie.
  • Stoły chłodnicze stosuje się tam, gdzie posiłki wymagają przechowywania w niższych temperaturach – między 0 a 8 stopni Celsjusza. Stoły chłodnicze mogą stanowić bazę dla bardziej rozbudowanych stanowisk wydawczych, ponieważ można je doposażać w np. szuflady czy zlew.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.