Artykuł sponsorowany

Rodzaje produktów wytwarzanych z mleka

Rodzaje produktów wytwarzanych z mleka
Mleko to jeden z podstawowych składników naszej diety, stanowiący bogate źródło dobrze przyswajalnego białka, wapnia, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B. Spożywane jest nie tylko w swojej pierwotnej formie, ale również wykorzystywane do produkcji bardzo szerokiej gamy produktów.

Śmietanka i śmietana

Mimo podobnej nazwy śmietanka i śmietana stanowią oddzielne produkty uzyskiwane w innych procesach. Śmietanka wytwarzana jest poprzez wirowanie mleka, a następnie poddana pasteryzacji lub sterylizacji metodą UHT
Metoda ta polega na bardzo szybkim podgrzaniu mleka, utrzymaniu go w tym stanie przez odpowiedni czas, a następnie również na szybkim schłodzeniu do temperatury pokojowej – wyjaśnia ROTR Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie.
Charakteryzuje się właściwym dla śmietanki smakiem i zapachem, bez obcych posmaków i zapachów oraz jednorodną konsystencją. Śmietana z kolei jest dodatkowo poddana ukwaszeniu czystymi kulturami bakterii – charakteryzuje się płynną, gęstawą, zawiesistą i jednolitą w całej masie konsystencją.

Napoje mleczne

Produkty mleczne dzielimy na dwie kategorie: fermentowane i niefermentowane. Do pierwszej z nich zaliczamy między innymi jogurty, kefir, maślankę, mleko zsiadłe. Wytwarzane są one z pasteryzowanego, odtłuszczonego lub znormalizowanego mleka, które poddano fermentacji mlekowej w wyniku odpowiednich dla danego napoju czystych kultur bakterii. Niekiedy wzbogacane są również dodatkami smakowymi. Napoje niefermentowane to mleko smakowe i koktajle mleczne, wzbogacane dodatkami smakowymi.

Sery

To szeroka gama produktów otrzymywanych z tzw. skrzepu mleka, czyli koagulującego pod wpływem podpuszczki lub bakterii fermentacji mlekowej białka mleka – kazeiny. Sery możemy podzielić na wiele kategorii, biorąc pod uwagę różne czynniki, między innymi:
  • rodzaj mleka wykorzystanego do produkcji - krowie, kozie, owcze lub mieszane,
  • rodzaj skrzepu - kwasowe, podpuszczkowe, kwasowo-podpuszczkowe,
  • zawartości wody - miękkie, półtwarde, twarde
  • czy zawartości tłuszczu - od 10% w serach chudych do 50% w serach kremowych
  Do serów podpuszczkowych zaliczamy między innymi sery żółte (edamski, cheddar, ementaler), ale również fetę czy camembert. Sery kwasowe lub kwasowo-podpuszczkowe powszechnie nazywa się twarogami. Wymienić można wiele różnic między nimi, między innymi wartość energetyczną (twarogi mają mniej kalorii), wartości odżywcze, a także przydatność do spożycia – twarogi to sery niedojrzewające, dlatego nadają się do spożycia od razu po wyprodukowaniu, podczas gdy sery podpuszczkowe wymagają okresu dojrzewania, który może wynosić od kilku tygodni do nawet kilku lat.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.