pasza

Produkty paszowe wysokiej jakości

Wysokiej jakości produkty paszowe są niezbędne do utrzymania zwierząt hodowlanych w dobrej kondycji. Idealna pasza jest wzbogacona w związki lub substancje korzystne dla zdrowia konsumentów. Czym charakteryzują się pasze bezpieczne? Na co należy zwrócić uwagę, karmiąc trzodę chlewną oraz dlaczego warto stosować cenioną paszę mlekopędną, jaką jest młóto browarne? Wszystkie odpowiedzi przedstawiamy w naszym artykule – zapraszamy do lektury.

Czym jest pasza wysokiej jakości?

Bezpieczna pasza wysokiej jakości powinna zawierać optymalny poziom składników pokarmowych, który pokrywa zapotrzebowanie zwierząt hodowlanych, wpływa na efekt produkcyjny oraz na ochronę środowiska naturalnego – prawidłowe zbilansowanie paszy zmniejsza ilość trujących substancji, takich jak np. azot czy fosfor, które wydawane są w kale. W przypadku trzody chlewnej należy dążyć do optymalizacji poziomu i dostępności energii, białka, włókna pokarmowego, składników mineralnych oraz witamin.

O czym należy pamiętać w trakcie przygotowywania paszy?

Należy wobec tego unikać błędów, do których należą m.in.:

Niezbilansowane dawki pokarmowe – u młodych zwierząt hodowlanych niedobór białka może przyczynić się do niedorozwoju układu rozrodczego, a także opóźnienia dojrzałości płciowej oraz rozpłodowej. Niedobór energii prowadzi z kolei do zaburzeń w procesach przemiany materii i prowadzi do osłabienia organizmu. Warto również pamiętać, aby nie przekraczać zapotrzebowania na energię przy jednoczesnym niedoborze białka, co może skutkować do otłuszczenia zwierząt, czego konsekwencjami będzie brak rui u loch, przedłużanie porodu i obniżona mleczność. Bardzo ważnym składnikiem paszy są także witaminy i związki mineralne. Należy pamiętać o dziennym zapotrzebowaniu na wapń, żelazo, mangan, kobalt oraz miedź. W przypadku żywienia ciężarnych loch trzeba mieć na uwadze ich kondycję oraz zaawansowanie ciąży.

Nieodpowiedniej jakości pasze – źle przechowywane, wilgotne, zanieczyszczone, a co najgorsze – zawierające grzyby produkujące mikotoskyny, które wywołują zatrucia objawiające się biegunką, wymiotami, ronieniem i ogólnym osłabieniem zwierząt.

Młóto browarniane jako alternatywa

Warto pamiętać o wyżej wymienionych błędach i stosować jedynie produkty paszowe wysokiej jakości. Ciekawą alternatywą dla drogich wysokobiałkowych dodatków paszowych jest młóto browarniane, które jest cenioną paszą mlekopędną, szczególnie polecaną dla krów mlecznych i trzody chlewnej. Zawiera w sobie wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka, włókna oraz witamin, które zwiększają zarówno ilość, jak i jakość wyprodukowanego mleka – wymienia zalety młóta browarnianego ekspert z firmy Domino, wiodącego na polskim rynku dystrybutora tego rodzaju produktu paszowego.

Materiał partnera