Jak produkowana jest wołowina najlepszej jakości?

Produkcja wołowiny wysokiej jakości

Według statystyk z 2017 roku, przeciętny Polak zjada około 1,5 kg wołowiny rocznie. To dużo poniżej średniej unijnej. 90% wyprodukowanego mięsa eksportujemy, a to dlatego, że na polskim rynku nadal trudno znaleźć dobrą jakościowo wołowinę. W celu uzyskania jak najwyższej jakości mięsa, niezbędna jest stała współpraca producentów oraz przetwórców. Jak zatem wygląda produkcja wołowiny najwyższej jakości?

Czym charakteryzuje się wysokiej jakości wołowina?

Świeża wołowina, która jest wysokiej jakości, powinna mieć barwę czerwoną o różnym jej natężeniu. Nie może mieć krwawych wybroczyn i ciemnych plam, co świadczy o tym, że pochodzi od wiekowego bydła. Natomiast tłuszcz musi być jasnokremowy, nigdy brązowy lub ciemnożółty. Świeże mięso ma przyjemny, mięsny, charakterystyczny zapach. Jest kruche, soczyste, sprężyste i po przecięciu nie “puszcza” mętnego soku. Jednak, aby mięso spełniało te wszystkie kryteria, musi zostać odpowiednio wyprodukowane. Jakość wołowiny zaczyna się już w zagrodzie, podczas genetycznego doboru zwierząt, rodzaju paszy oraz warunków, w jakich przebywa bydło. Jak wygląda produkcja wołowiny najlepszej rangi?

Produkcja wołowiny wysokiej jakości

Produkcja najlepszej jakości mięsa wołowego to duże wyzwanie, zarówno dla hodowców, rolników, pośredników i właścicieli zakładów mięsnych. Pierwszym i zarazem najważniejszym krokiem jest wybór odpowiedniego materiału do opasu. Obecnie w Polsce działa program integracyjny dla producentów mięsa, tzw. Polska Wołowina. W ramach tego programu prowadzonego przez firmę Polski Farmer, hodowcy mają dostęp do najlepszych jakościowo cieląt krzyżówkowych, które importowane są z wyselekcjonowanych gospodarstw na terenie krajów Unii Europejskiej. Import jest konieczny gdyż krajowa produkcja odsadków mięsnych jest niewystarczająca. Następnie zwierzęta badane są przez weterynarza i szczepione przed najczęstszymi chorobami wirusowymi bydła. Kolejnym krokiem w procesie produkcji najlepszej jakości wołowiny, jest odpowiednia dieta i najwyższa jakość paszy. Hodowcy dysponują własnym zapleczem paszowym, dzięki czemu mają pewność, że pasza zapewniana zwierzętom jest najwyższej jakości. Niestety produkcja własnej karmy to nie lada wyzwanie. W tej działalności mogą pomóc innowacyjne rozwiązania, które coraz chętniej stosowane są przez polskich producentów, np. badanie zasobności i skanowanie pól lub precyzyjne nawożenie, jakie oferuje firma Polski Farmer z siedzibą w Tarczynie. Hodowane zwierzęta muszą być utrzymywane w tzw. bezinwazyjny sposób. Bydło ubija się wtedy, gdy osiągnie określoną masę ciała, optymalnie do 24-tego miesiąca życia. Warto wiedzieć, że w Polsce działa system certyfikacji QMP (Quality Meat Program), który jest oficjalnym krajowym systemem jakości mięsa wołowego. Rolnicy uczestniczący w tym systemie mogą liczyć na wyższe ceny w skupie.

Materiał partnera