Opakowania stosowane w cukiernictwie

Słodkie wyroby, takie jak torty, ciasta, czekoladki i praliny, towarzyszą specjalnym okazjom. Z tego powodu wymagają szczególnej oprawy – opakowań nie tylko wytrzymałych, utrzymujących kształt, ale też estetycznych i łatwo personalizowanych. Te warunki spełniają tekturowe opakowania na wyroby cukiernicze. Czym się charakteryzują? Jakie ich rodzaje są dostępne?

Z jakich rodzajów tektury powstają opakowania stosowane w cukiernictwie?

Wyroby cukiernicze mają różne rozmiary, masę, kształty i stopień wytrzymałości mechanicznej oraz termicznej. Z tego powodu nie ma jednego uniwersalnego opakowania na tego typu artykuły. Niezależnie jednak od tego, jaki materiał zostanie użyty i jaką formę przybierze opakowanie, zawsze musi być spełniony jeden warunek: wysoka estetyka.

Opakowania stosowane w cukiernictwie wykonuje się najczęściej z tektury. W zależności od tego, ile ważą słodkości i jak są duże, a także co zawierają, stosuje się:

  • tekturę litą,
  • tekturę falistą,
  • tekturę z mikrofali.

Materiał dobieramy w konsultacji z zamawiającym – wyjaśnia specjalista z firmy EkoPak. – Najczęściej są to opakowania z tektury litej, ponieważ zapewniają one idealne proporcje między lekkością a wytrzymałością. Choć mamy w ofercie szeroką gamę opakowań cukierniczych, realizujemy także projekty indywidualne dopasowane do niestandardowych zastosowań, np. małe opakowania na wyjątkowe słodkie pamiątki weselne dla gości.

Rodzaje opakowań cukierniczych z tektury

Ile rodzajów wyrobów cukierniczych, tyle opakowań. Torty urodzinowe, weselne i inne są pakowane najczęściej w pudełka z klapkami lub pokrywami. Mogą one mieć kształt walca, prostopadłościanu i inne. Zależy to m.in. od formy tortu, ale też sposobu transportu. Sprawdzają się tu zarówno tektury lite, jak i faliste. Te drugie są sztywniejsze, zapewniają większe bezpieczeństwo nawet w przypadku dużych i ciężkich wyrobów.

Małe kruche ciasteczka często można kupić w tekturowych opakowaniach zbiorczych owiniętych w folię, która chroni je przed rozsypaniem. Opakowanie bez klapy umożliwia atrakcyjną ekspozycję towaru w sklepie, ułatwia częste sięganie po produkt i sprawia, że każdy klient może się przyjrzeć ciastkom, nabrać apetytu i wybrać swoje ulubione.

Opakowania cukiernicze przygotowywane indywidualnie mogą być doskonałą pamiątką, uzupełnieniem zestawu wręczanego na święta lub ważną okoliczność. Tu sprawdzają się małe i bardzo sztywne opakowania z tektury falistej, często wyposażone w uchwyt. Można mieć pewność, że nawet dziecko nie uszkodzi pudełka, zniesie ono podróż w torebce czy plecaku, zawartość będzie nienaruszona, a opakowanie będzie prezentować się atrakcyjnie niezależnie od tego, co będzie się z nim działo między wręczeniem podarku a jedzeniem tego, co jest w środku.

Wszystkie wyżej wymienione opakowania mogą być personalizowane i brandowane przy pomocy nadruków. To zwiększa ich wizualną atrakcyjność i sprawia, że logo cukierni zapada w pamięć. Można też dostosować opakowanie do okazji.

Materiał partnera