Oczyszczalnie ścieków dla lokali gastronomicznych

Decydując się na budowę oczyszczalni ścieków dla punktu gastronomicznego, warto pamiętać o tym, że znajdują się w nich również tłuszcze. Czasem konieczne może być więc wbudowanie dodatkowo specjalnego separatora, który je wyłapie. Biologiczna oczyszczalnia ścieków powinna być również przygotowana na nierównomierny napływ ścieków. Co jeszcze trzeba na ten temat wiedzieć?

Wymogi sanitarne dla lokali gastronomicznych

Lokale gastronomiczne produkują duże ilości ścieków. Wynika to przede wszystkim z konieczności mycia produktów spożywczych przed ich obróbką oraz ich późniejszym gotowaniem. Dodatkowo trzeba pamiętać o zmywaniu brudnych naczyń, myciu podłóg i praniu obrusów. Ścieków należy się przy tym pozbyć, dostosowując się do wysokich wymogów sanitarnych, które obowiązują w przypadku szeroko rozumianej gastronomii. W sytuacji, gdy w okolicy znajduje się sieć kanalizacyjna, można się do niej po prostu przyłączyć i zacząć uiszczać regularną opłatę z tego tytułu. Nie wszędzie jednak istnieje taka infrastruktura.

A co poza miastem?

W mniejszych miejscowościach, czy na obrzeżach dużych miast, trzeba sobie radzić zupełnie inaczej. Rozwiązaniem jest szambo lub wspomniana już oczyszczalnia – takie oczyszczalnie, przeznaczone specjalnie dla gastronomii, ma w swojej ofercie przykładowo firma Eko-bio. Dla lokali gastronomicznych takie oczyszczalnie ścieków będą najlepszym wyborem. Ma to związek z kwestiami sanitarnymi i higienicznymi oraz kosztami eksploatacyjnymi. Okazuje się bowiem, że użytkowanie oczyszczalni w dłuższej perspektywie czasu jest po prostu tańsze. Na starcie trzeba jednak zainwestować w odpowiednie elementy i je właściwie zamontować. Do tego dochodzą okresowe przeglądy, wywóz osadów, zakup specjalnych preparatów i inne czynności.

Warto inwestować w ekologię

Lokale gastronomiczne posiadające własne oczyszczalnie ścieków to przykład działań proekologicznych i troski o środowisko naturalne. Dlatego też świadomi konsumenci coraz częściej zwracają uwagę nawet na tą z pozoru błahą rzecz. System oczyszczania ścieków musi być jednak dobrze dopasowany do warunków, które panują w lokalach gastronomicznych różnego rodzaju. Mowa w tym przypadku o tłuszczach i detergentach obecnych w ściekach. Stąd konieczność budowy separatora i przygotowanie samej oczyszczalni na nierównomierny napływ zanieczyszczeń. Wahania są zarówno dobowe, jak i sezonowe. Warto też montaż oczyszczalni ścieków dla restauracji, baru czy innego lokalu gastronomicznego, powierzyć specjalistom w swojej dziedzinie.

Materiał partnera