Noże zębate. Cechy i zastosowanie
Noże przemysłowe
Ostrza przemysłowe powinny charakteryzować się wysoką precyzją wykonywanej z ich wykorzystaniem obróbki, a także doskonałą trwałością – zauważa nasz rozmówca z firmy HAX-INOX w Gliwicach.Na trwałość noży przemysłowych, a zatem sprawne i bezpieczne funkcjonowanie maszyn i całych linii produkcyjnych, wpływa więc przede wszystkim ich wykonanie oraz jakość użytego surowca. Przemysłowe noże zębate, gładkie i ramowe najczęściej wykonuje się ze stali narzędziowej, będącej stopem żelaza z węglem. W celu nadania stopowi wymaganych w danym zastosowaniu właściwości, stosuje się też inne dodatki, takie jak nikiel, chrom, tytan czy molibden, uzyskując w ten sposób różne rodzaje stali narzędziowej. Narzędzia przemysłowe ze stali są zdolne do obróbki rozmaitych materiałów, począwszy od drewna, przez tworzywa sztuczne, po ceramikę, a nawet inne metale. Oznacza to, że stal narzędziowa musi wykazywać się odpowiednią twardością, odpornością na ścieranie i oddziaływanie wysokich temperatur, które towarzyszą np. większości procesów obróbki skrawaniem. Istotną rolę odgrywa także zdolność przenoszenia dużych naprężeń. Dodatkowo, w celu zwiększenia trwałości i wytrzymałości zębatych noży przemysłowych, wykorzystywaną do ich produkcji stal poddaje się hartowaniu na zimno.
Charakterystyka noży zębatych
Noże zębate produkuje się najczęściej ze stali nierdzewnej sprężynowej lub trudnościeralnej stali węglowej sprężynowej, choć możliwe jest również sięgnięcie po inne stopy, jeśli powyższe nie spełniają wymagań stawianych ostrzom dla danego zastosowania. Produkowane standardowo ostrza mieszczą się w zakresie grubości 0,20 – 3,0 mm oraz szerokości 20-200 mm, choć niektórzy producenci oferują także personalizowane noże zębate o parametrach wskazanych przez klienta. Jak wspomnieliśmy już we wstępie, noże zębate znajdują szerokie zastosowanie w najrozmaitszych maszynach przemysłowych. Wykorzystywane są m.in. w recyklingu do rozdrabniania odpadów, w przemyśle poligraficznym do cięcia papieru, w maszynach pakujących, np. do cięcia folii, czy w gastronomii. W tym ostatnim przypadku, gdy ostrza będą miały kontakt z żywnością, warto upewnić się, że noże posiadają certyfikat HACCP.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana