Jaka odzież jest niezbędna przy pracy w gastronomii?

Odzież gastronomiczna umożliwia wypełnianie obowiązków pracowniczych, które regulowane są rygorystycznymi przepisami bezpieczeństwa oraz higieny pracy. Istotne jest, by zależnie od stanowiska, każda osoba w lokalu gastronomicznym miała dopasowany uniform. Jakie konkretnie elementy odzieży gastronomicznej stosuje się, pracując w kuchni? Dowiedz się, dlaczego odpowiedni ubiór jest tak ważny dla pracowników i klientów lokali gastronomicznych.

Odzież gastronomiczna musi spełniać wymogi prawne

Zgodnie z prawem osoby pracujące w lokalu gastronomicznym, w szczególności na kuchni, muszą dysponować odpowiednim ubiorem, który zagwarantuje higieniczne przygotowywanie posiłków i będzie dopasowany do specyficznych warunków pracy. Jest to konieczne, by spełnić m.in. wymogi bezpieczeństwa oraz wymogi sanitarne. Ma to także związek z kulturą osobistą, która wymaga, aby podczas przygotowywania posiłków, mieć na sobie ubiór uniemożliwiający dostanie się do przygotowywanych potraw np. włosów.

Odzież gastronomiczna powinna być dopasowana do zakresu wykonywanych obowiązków konkretnych pracowników. Inne wymogi dotyczą osób pracujących na kuchni, a inne np. kelnerów, którzy są także wizytówką lokalu, więc muszą się nienagannie prezentować podczas kontaktu z klientem. Zgodnie z prawem pracownicy gastronomii powinni dysponować m.in. profesjonalnymi bluzami, spodniami i fartuchami, które odgrywają dużą rolę ochronną, a także specjalistycznymi czepkami – wyjaśnia ekspert z firmy BHP Duo Plus.

Elementy odzieży gastronomicznej. Jakie cechy musi mieć ten ubiór?  

Odzież gastronomiczna to przede wszystkim spodnie, bluzy i fartuchy noszone przez szefów kuchni oraz osoby pomagające przy przygotowywaniu potraw, a także odzież dla kelnerów, barmanów oraz osób pracujących przy rozładunku dostarczonych do kuchni produktów spożywczych. W gastronomii nie sposób uniknąć także zakładania jednorazowych rękawiczek w czasie przygotowywania potraw i zakupu wygodnych butów, które pozwolą przez wiele godzin pracować w pozycji stojącej oraz zapewnią wygodę i bezpieczeństwo poruszania się np. na zachlapanej wodą, kuchennej posadzce.

Odzież gastronomiczna musi spełniać rygorystyczne normy i być zgodna z przepisami dotyczącymi ubioru stosowanego w przemyśle spożywczym. Nie bez znaczenia jest także jej trwałość, odporność na częste pranie w wysokiej temperaturze oraz komfort noszenia, jaki zapewnia w dość specyficznych, gorących warunkach. Aby była przyjemna w noszeniu, musi być przewiewna oraz wykonana z materiału przyjaznego skórze. Odzież robocza do pracy w gastronomii musi być też funkcjonalna, dlatego powinna posiadać elementy takie jak kieszonki, przegródki itp. Warto także zadbać o to, by odzież była dopasowana do płci – dobrze skrojone uniformy będą się lepiej prezentowały na kobietach i mężczyznach niż uniwersalne, bezkształtne elementy.

Materiał partnera