Jak wybrać odpowiednią karmę dla psa?

Od wyboru właściwiej karmy dla psa zależy utrzymanie naszego czworonoga w długim zdrowiu i dobrej kondycji. Powinna być dobrana nie tylko do indywidualnych preferencji żywieniowych naszego pupila, lecz przede wszystkim jego wieku, stanu zdrowia czy masy ciała. Przede wszystkim pamiętajmy, aby pod żadnym pozorem nie karmić psa jedzeniem, które sami spożywamy. Jak zatem wybrać odpowiednią karmę dla psa?

Przede wszystkim zwróćmy uwagę na zawartość mięsa w karmie. Im jest ona wyższa, tym lepiej. Zwróćmy uwagę, czy nie zawiera takich elementów jak zmielone pazury, chrząstki czy skóry.

Karmy dla psów dzielimy przede wszystkim na:

  • karmy bytowe
  • karmy weterynaryjne
  • karmy suche
  • karmy mokre

Przyjrzyjmy się im bliżej.

Karmy bytowe i karmy weterynaryjne

Podczas gdy karmy bytowe przeznaczone są dla zwierząt zdrowych, karmy weterynaryjne, dostępne na przykład w Klinice Weterynaryjnej św. Franciszka, to produkty dedykowane czworonogom, borykającym się z rozmaitymi schorzeniami.

Karmy bytowe w pełni pokrywają zapotrzebowanie energetyczne psa. Zawierają niezbędne witaminy, mikroelementy i składniki odżywcze. Należy je dawkować w sposób, opisany na opakowaniu.

Dawkowanie karm weterynaryjnych z kolei wymaga konsultacji ze specjalistą. To on powinien określić zapotrzebowanie na energię i pozostałe składniki naszego czworonożnego przyjaciela. W przypadku występowania jakichkolwiek schorzeń u psa niezwykle ważne jest dostosowanie karmy do indywidualnych potrzebach żywieniowych.

Karmy suche i karmy mokre

Karma dla psa mokra jest mniej kaloryczna i przybiera formę pasztetu, konserwy lub mięsnych kawałków. Jeśli zatem nasz pies ma problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi, to ona powinna stać się podstawą jego żywienia.

Karmy suche charakteryzują się dużą kalorycznością oraz większą koncentracją składników odżywczych. Jednak przy ich wyborze trzeba być szczególnie czujnym i zwracać uwagę na jej podstawowe składniki. Zapoznajmy się zatem z pierwszymi pięcioma jej składnikami. Najlepiej, jeśli pierwsze trzy składniki są składnikami mięsnymi, a nie zbożowymi. Pamiętajmy, że kukurydza i pszenica to składniki silnie uczulające, a w dodatku niskowartościowe i wysoko kaloryczne. Granulki karmy nie powinny być barwione ani nadmiernie starannie uformowane.

Nie wybierajmy karm, które posiadają w swoim składzie sztuczne barwniki, dodatki smakowe, substancje słodzące oraz konserwanty: BHA, BHT, galusan propylu czy etoksyquinę.

Materiał partnera