Jak transportować produkty spożywcze?

Każdy transport produktów powinien odbywać się zgodnie z przepisami pozwalającymi na ich bezpieczny i higieniczny przewóz. Szczególnym rodzajem transportu są produkty spożywcze tj. owoce, warzywa, mrożonki czy mięso, przy których powinniśmy uważać na temperaturę, jak i na poziom wilgotności. Musimy również spełnić wiele warunków jak i działać zgodnie z przepisami prawa.

Transport produktów spożywczych to duże wyzwanie logistyczne. Bardzo ważne jest zabezpieczenie produktów podczas transportu, jak i jego ochrona przed uszkodzeniami i zanieczyszczeniami. Przewożona żywność musi być odpowiednio ułożona i zabezpieczona. Należy pamiętać o zachowaniu temperatury jak i poziomu wilgotności. W transporcie żywności liczy się również szybkość, ponieważ produkty spożywcze mają to do siebie, że szybko się psują.

Owoce, warzywa i mięso

Dla owoców i warzyw istotne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury podczas transportu. Jest to możliwe dzięki środkom transportu wyposażonym w urządzenia chłodnicze, tzw. chłodnie. Dzięki nim kierowcy mogą na bieżąco kontrolować temperaturę, jaka panuje wewnątrz – mówi ekspert z firmy Lakmex, specjalizującej się w międzynarodowym transporcie chłodniczym mrożonek, nabiału, owoców, warzyw i innych artykułów spożywczych.

W transporcie żywności ważna jest również wilgotność, która dla większości owoców i warzyw powinna wahać się między 90 a 95%.  Przy zbyt niskiej wilgotności mogą one zwiędnąć, natomiast przy zbyt wysokiej kiełkować i pleśnieć. Owoce i warzywa powinny być dostarczane jak najszybciej i nie powinny być wystawione na światło słoneczne. Do ich przewozu możemy używać odpowiednio zaprojektowanych i wykonanych z drewna lub plastiku skrzyń czy palet. Samochodami typu chłodnia przewozi się również mięso, ryby i mrożonki – luzem lub w opakowaniach.

Płynne artykuły spożywcze

Do przewozu płynnej żywności tj. mleka, czekolady, oleju, soków, napojów, płynnego cukru itp. służą cysterny, które muszą być wyposażone w układy umożliwiające łatwe a zarazem dokładne mycie zbiorników. Zbiorniki wykonane są najczęściej ze stali kwasoodpornej. Muszą być oznaczone w wyraźny i widoczny sposób, aby było wiadomo, że są używane wyłącznie do transportu żywności. Przewoźnik powinien dopilnować, czy przed załadunkiem artykułów zostały usunięte resztki poprzednich załadunków, czy zostały naprawione ewentualne szkody lub czy temperatura panująca wewnątrz jest odpowiednia.

Regulacje prawne

Przepisy prawa unijnego wskazują dokładnie, w jakich warunkach powinno się przewozić określone grupy produktów spożywczych. Transport produktów spożywczych uregulowany jest w ustawie z dnia 25 sierpnia 2016 roku mówiącej o bezpieczeństwie żywności oraz żywienia. Natomiast z podpisanej w Polsce w 1984 roku umowy ATP dowiadujemy się o maksymalnych temperaturach podczas transportu artykułów żywnościowych czy klasyfikacji pojazdów do transportu żywności. Ważną role w transporcie żywności odgrywa również Powiatowy Inspektorat Sanitarny, który musi potwierdzić zaświadczeniem, że produkty można transportować.

Materiał partnera