przechowywanie nabialu

Jak przechowywać nabiał?

Nabiał – czyli m.in. mleko, śmietana, jogurty, masło, sery – to produkty nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Cechuje je też jednak konieczność przechowywania w odpowiednich warunkach. W przeciwnym razie tracą swe walory smakowe i odżywcze, a nawet mogą stwarzać ryzyko zatrucia! Każda grupa przetworów mlecznych ma nieco inne wymagania w tym względzie. Jakie? Odpowiadamy w poniższym artykule.

Mleko

Na sklepowych półkach znaleźć możemy zasadniczo dwa rodzaje mleka. Jeden – z reguły w butelkach – przechowywany jest w lodówce i tam też należy go umieścić po przyniesieniu zakupów do domu. Jest to bowiem mleko pasteryzowane, którego przydatność do spożycia wynosi zaledwie kilka dni. Drugi rodzaj to pakowane w kartony mleko UHT, czyli poddane sterylizacji w bardzo wysokiej temperaturze (z ang. „Ultra High Temperature”). Proces ten eliminuje z produktu bakterie, które mogłyby powodować jego psucie się, dlatego takie mleko może stać poza lodówką (w temp. nie wyższej niż 25°C) nawet przez kilka miesięcy. Dopiero po otwarciu należy trzymać je w warunkach chłodniczych i spożyć w ciągu 48 h.

Śmietana i jogurty

W przypadku śmietany, jogurtów czy serków twarogowych sprawa jest jeszcze prostsza. Otóż w lodówce trzeba przechowywać je zawsze, bez wyjątków, a spożyć najlepiej przed upływem terminu wskazanego na opakowaniu przez producenta (np. przez „ROTR” Spółdzielnię Mleczarską w Rypinie). Warto w tym miejscu wspomnieć, że choć nabiał lubi niskie temperatury, to raczej nie wolno go zamrażać. Traci wówczas swój smak, jak również część wartości odżywczych, a jeśli nie zjemy danego produktu tuż po rozmrożeniu, zepsuje się bardzo szybko.

Sery

Znacznie więcej „kłopotu” z przechowywaniem nastręczają sery. Tutaj ważna jest nie tylko temperatura (zasadniczo trzymamy je w lodówce, najlepiej na środkowej półce), ale też wilgotność. Zbyt niska powoduje pękanie sera i obniżenie jego walorów smakowych, zbyt wysoka sprzyja zaś rozwojowi pleśni. Sery pleśniowe, zwłaszcza te najbardziej aromatyczne warto natomiast owinąć folią, umieścić w szczelnym pojemniku lub nawet zapakować próżniowo i trzymać z dala od innych serów, co uchroni przed przenikaniem zapachów i przenoszeniem się zarodków pleśni. Dobrym pomysłem na przechowywanie sera żółtego jest owinięcie go w czystą bawełnianą ściereczkę nawilżoną solanką i zmienianie jej co kilka dni. Mało kto jednak ma obecnie czas na tego typu zabiegi, polecamy więc zastąpienie ściereczki kawałkiem pergaminu, tak by możliwa była naturalna wymiana wilgoci.

Masło

Z masłem rzecz jest o tyle trudna, że wyjęte prosto z lodówki jest zbyt twarde, by dało się je wygodnie rozsmarować. Na szczęście też produkt ten nie psuje się tak szybko jak inne rodzaje nabiału. Jeśli więc temperatura w pomieszczeniu nie przekracza 25°C, przeznaczony do spożycia kawałek masła możemy trzymać zamkniętym pojemniku poza lodówką, wkładając do niej zaś resztę kostki.

Materiał partnera