drób

Dobry drób rządzi w kuchni? – Oczywiście, że tak!

Czy drób to zdrowy składnik posiłku i czy powinien zajmować ważne miejsce w diecie? Nie ma wątpliwości, że tak! Mięso drobiowe charakteryzuje się cennymi wartościami odżywczymi, a ponadto jest lekkostrawne, smaczne i łatwo je przyrządzić na różne sposoby, według typowych, polskich przepisów, jak i pomysłów na dania z bardzo odległych części świata.

Sposoby przyrządzania drobiu

W zależności od gustu i potrzeb chwili, potrawy z drobiu mogą być przygotowywane na różne sposoby – mięso możemy gotować, usmażyć, upiec, przyrządzić na grillu lub udusić. Mięso z kurczaka i indyka uchodzi za lekkostrawne i zdrowe. I jest to prawda – drób bez wątpienia stanowi rodzaj mięsa, po który powinniśmy sięgać najczęściej. Przygotowany na różne sposoby może okazać się samodzielnym posiłkiem albo podstawą innych potraw, a zatem nie prędko się nam nudzi w codziennej diecie. Na bazie drobiowego wywaru gotujemy różne zupy, przygotowujemy z niego galaretki, w których zatapiane są kawałki drobiowego mięsa i warzywa, drobiowego mięsa dodajemy też do różnych sałat i sałatek. Co ciekawe, a chyba nie każdy wie, to Polska jest obecnie największym producentem mięsa drobiowego w Europie, jak mówi nam przedstawiciel Rzeszowskich Zakładów Drobiarskich RES-DROB.

Jaka jest wartość odżywcza mięsa drobiowego?

Mięso z drobiu jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, a to ma ogromne znaczenie zwłaszcza dla dzieci w okresie rozwojowym albo dla sportowców. Najwięcej białka dostarczy nam kurza lub indycza pierś. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o mięsie drobiowym? – Sprawdźmy:

  • zaletą mięsa drobiowego, której nie wolno przeoczyć jest niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych – dominują w nim bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają niezwykle korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia, a także pomagają zapobiegać miażdżycy,
  • drób wyróżnia niska kaloryczność, co predestynuje go do diet odchudzających (wartość energetyczna drobiu to około 272 kalorie na 100 gramów mięsa),
  • drób zawiera witaminy z grupy B (kluczowe dla organizmu w procesie budowy oraz regeneracji komórkowej) czy witaminę A (odpowiedzialną za dobry wzrok oraz kondycję skóry),
  • drób stanowi bardzo dobre źródło cynku, który działa wspomagająco na układ immunologiczny, a także witaminy PP, obniżającej poziom cholesterolu i przeciwdziałającej chorobom serca,
  • drób nie tylko poprawia nastrój, redukuje stres, ale także pomaga zwalczać problemy z zasypianiem, gdyż bogaty jest w tryptofan – składnik, który odpowiedzialny jest za produkcję serotoniny – hormonu szczęścia.

Biorąc pod uwagę powyższe informacje, zalet mięsa drobiowego jest bardzo wiele – nie bez powodu więc drób rządzi w naszych kuchniach i to nie tylko w porze obiadowej.

Materiał partnera