Artykuł sponsorowany

Czym różni się miód sztuczny od naturalnego?

Czym różni się miód sztuczny od naturalnego?
Miód znany jest człowiekowi od wieków. Od zawsze był ceniony za swój aromat i szczególnie za słodkość i wartość odżywczą. Kiedyś używany jako naturalny słodycz, potem również dodawany, aby nadać słodkości potrawom, deserom a jeszcze później cukierniczym wypiekom. Obecnie coraz częściej w cukiernictwie używa się sztucznego zamiennika miodu, ma niemal identyczny smak, a dodatkowo kilka jeszcze bardzo pożądanych w przetwórstwie cech.

Specyfika sztucznego miodu

Sztuczny miód to syntetyczny produkt spożywczy, który naśladuje miód naturalny. W smaku i wyglądzie powinien być jak najbardziej podobny do naturalnego odpowiednika. Wykonany jest na bazie dokładnie dobranego syropu glukozowo-fruktozowego. Zawiera starannie zharmonizowaną mieszankę substancji aromatyzująco-barwiących. W ofercie firmy Holger Food Group Sp. z o.o., czyli producenta sztucznego miodu, można znaleźć ten produkt w wersji płynnej, która pozwala na szerokie możliwości zastosowania w przemyśle cukierniczym i piekarskim. Za sprawą najlepszej jakości syropu zminimalizowana jest możliwość krystalizacji cukrów w strukturze produktu.

Zalety sztucznego miodu dla branży spożywczej

W porównaniu z naturalnym miodem sztuczny odpowiednik nigdy się nie krystalizuje. Jest to ogromna zaleta, kiedy chcemy go zastosować w jakiejś linii technologicznej. Dodając go do powstającego produktu, czy wypieku mamy gwarancję, że zawsze doda odpowiedniej wilgotności i nie będzie problemu z jego wylaniem z pojemnika. Bardzo szybko i równomiernie będzie też rozpuszczał się w wodzie, co ułatwia i skraca proces technologiczny. Ma nieco mniej intensywny zapach, co daje możliwość regulacji pożądanego zapachu w wypieku. Jeśli potrzebujemy tego zapachu więcej, można to regulować np. esencją miodową. A bardziej miodowy kolor osiągniemy, stosując karmel. No i cecha, o której nie możemy zapomnieć, kiedy mówimy o produkcji przemysłowej, nastawionej przecież na przynoszenie zysku. Sztuczny miód jest dużo tańszy, od jego naturalnego odpowiednika.

Zastosowanie sztucznego miodu

Sztuczny miód jest niezbędnym składnikiem wielu wypieków, w tym między innymi pierników, miodowników, ciastek korzennych. Używa się go do produkcji nugatów, herbatników i innych ciastek. Jest nieodłącznym składnikiem podsmażanych na miodzie orzechów, migdałów i sezamu. Znajduje też zastosowanie w produkcji deserów, koktajli i drinków. Jego płynna konsystencja, klarowna, słomkowa barwa, delikatny smak i zapach naturalnego miodu, sprawiają, że jest wysoko ceniony w przetwórstwie, poprawia trwałość i utrzymuje wilgotność w ciastach i innych wyrobach cukierniczych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.