Czym różni się miód sztuczny od naturalnego?
Specyfika sztucznego miodu
Sztuczny miód to syntetyczny produkt spożywczy, który naśladuje miód naturalny. W smaku i wyglądzie powinien być jak najbardziej podobny do naturalnego odpowiednika. Wykonany jest na bazie dokładnie dobranego syropu glukozowo-fruktozowego. Zawiera starannie zharmonizowaną mieszankę substancji aromatyzująco-barwiących. W ofercie firmy Holger Food Group Sp. z o.o., czyli producenta sztucznego miodu, można znaleźć ten produkt w wersji płynnej, która pozwala na szerokie możliwości zastosowania w przemyśle cukierniczym i piekarskim. Za sprawą najlepszej jakości syropu zminimalizowana jest możliwość krystalizacji cukrów w strukturze produktu.Zalety sztucznego miodu dla branży spożywczej
W porównaniu z naturalnym miodem sztuczny odpowiednik nigdy się nie krystalizuje. Jest to ogromna zaleta, kiedy chcemy go zastosować w jakiejś linii technologicznej. Dodając go do powstającego produktu, czy wypieku mamy gwarancję, że zawsze doda odpowiedniej wilgotności i nie będzie problemu z jego wylaniem z pojemnika. Bardzo szybko i równomiernie będzie też rozpuszczał się w wodzie, co ułatwia i skraca proces technologiczny. Ma nieco mniej intensywny zapach, co daje możliwość regulacji pożądanego zapachu w wypieku. Jeśli potrzebujemy tego zapachu więcej, można to regulować np. esencją miodową. A bardziej miodowy kolor osiągniemy, stosując karmel. No i cecha, o której nie możemy zapomnieć, kiedy mówimy o produkcji przemysłowej, nastawionej przecież na przynoszenie zysku. Sztuczny miód jest dużo tańszy, od jego naturalnego odpowiednika.Zastosowanie sztucznego miodu
Sztuczny miód jest niezbędnym składnikiem wielu wypieków, w tym między innymi pierników, miodowników, ciastek korzennych. Używa się go do produkcji nugatów, herbatników i innych ciastek. Jest nieodłącznym składnikiem podsmażanych na miodzie orzechów, migdałów i sezamu. Znajduje też zastosowanie w produkcji deserów, koktajli i drinków. Jego płynna konsystencja, klarowna, słomkowa barwa, delikatny smak i zapach naturalnego miodu, sprawiają, że jest wysoko ceniony w przetwórstwie, poprawia trwałość i utrzymuje wilgotność w ciastach i innych wyrobach cukierniczych.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana