Czym charakteryzują się myjki komorowe?

Dbanie o czystość narzędzi w zakładach piekarniczych nie zawsze okazuje się łatwe i przyjemne, szczególnie gdy mamy do czynienia ze stale rozbudowującym się zapleczem narzędziowym. Liczne kosze transportowe, palety, blachy czy misy nie mogą być wymyte szybko i skutecznie, jako że stosowana technologia czyszcząca nie nadąża za rosnącym zapotrzebowaniem. Problem stanowią też gabaryty przedmiotów – np. wózków do pieca obrotowego – które zwyczajnie nie mieszczą się w myjkach. Czy tak jednak musi być? Wcale nie! Od kilku lat istnieje rozwiązanie, które kładzie kres tego typu niedogodnościom. Jest nim przemysłowa myjka komorowa renomowanej niemieckiej firmy Guggenberger.

Jakość made in Germany

Myjki komorowe Guggenberger to ucieleśnienie niemieckiej myśli technicznej – praktyczności, która przejawia się pełną uniwersalnością użytkowania. Przy pomocy profesjonalnej myjki komorowej z łatwością wymyjemy każde narzędzie stosowane w zakładach piekarniczych (kosze, wózki, koszyczki chlebowe itd.). Nie ma znaczenia w jakim stopniu jest ono zabrudzone – efekt zawsze będzie satysfakcjonujący. Przekonują o tym dotychczasowi właściciele myjki oraz pozytywne oceny otrzymywane w trakcie targów branżowych. Szczególną uwagę użytkowników zwraca łatwość obsługi urządzenia, bardzo krótki czas czyszczenia i cicha praca oraz oszczędność wody (krąży ona w zamkniętym obiegu, podlegając wymianie w momencie faktycznego zabrudzenia). Z roku na rok zwiększa się grono nabywców myjki. Na terenie Polski jej dystrybucją zajmuje się ceniona firma GETH.

Zasady działania myjki

Z wyglądu myjka Guggenberger przywodzi na myśl piec obrotowy. Dzięki zoptymalizowanym gabarytom (2 x 2,5 m) urządzenie nie zagarnia zbyt dużo miejsca, a jednocześnie zapewnia ogromną swobodę załadunku na specjalnych wózkach i stelażach. Wnętrze komory jest zaizolowane i wraz ze sterowanym poprzez falownik talerzem obrotowym pozwala na równomierne spryskiwanie narzędzi. Wykorzystuje się do tego celu aż 16 opatentowanych dysz natryskowych z dużą siłą natrysku, pod różnymi kątami. Talerz wyposażony w kosz ochronny obraca się, osiągając prędkość 100 obr./min. W ten sposób – przy wykorzystaniu siły odśrodkowej, siły uderzenia strumieni, temperatury wody oraz środków czyszczących – przebiega cały cykl mycia, płukania i suszenia. Brudna woda zostaje odwirowana, a na umytych przedmiotach nie pozostają niechciane resztki wody oraz warstwy brudu. Całkowicie zanikają nawet bardzo trudne do usunięcia spalone żele cukiernicze i gruby nagar.

Czyste narzędzia, czysta korzyść

Główną korzyścią płynącą z użytkowania myjki Guggenberger z oferty GETH jest daleko idąca oszczędność. Suszenie przez odwirowanie eliminuje dodatkowe koszty energii. Codzienne w procesie suszenia pobierany jest ledwie 1 kW! Ciepła woda do mycia może być pobierana wprost z zakładu, przez co bojler zwolniony jest z podgrzewania wody. Zamknięty obieg wody znajdujący się w zbiorniku pod myjką sprawia, że przed każdym kolejnym myciem woda jest filtrowana, a czysta woda pobierana jest wyłącznie w procesie płukania. Wreszcie, ograniczeniu do minimum (lub całkowitej redukcji) podlegają środki chemiczne – dzięki sile wirowania zabrudzenia są usuwane mechanicznie. Koszty ponoszone na zakup myjki szybko się zwracają, wpływając na jakość pracy zakładu. Szczegółowe informacje na stronie GETH.

Materiał partnera