opakowania cukiernicze

Cechy opakowań cukierniczych

Opakowania przeznaczone do wszelkiego rodzaju produktów spożywczych są szczególnymi opakowaniami. Ze względu na fakt, że są one powszechnie stosowane do wyrobów cukierniczych, pieczywa, mięsa a nawet warzyw, z którymi pozostają w bezpośrednim kontakcie muszą spełniać kilka podstawowych wymagań. Szczególne wymagania stawiane są opakowaniom cukierniczym. Jakie cechy powinno mieć takie opakowanie?

Kluczowym i najważniejszym elementem opakowań cukierniczych jest materiał, z którego są one wykonane. Przede wszystkim opakowanie musi być odporne na tłuszcz oraz wilgoć, które są częścią słodkich wypieków. Jak mówią specjaliści z firmy Matpack, opakowania cukiernicze najczęściej wykonywane są z kartonów o wysokiej trwałości i odporności na tłuszcz i wilgoć. Jest to szczególnie ważne podczas transportu. Dzięki trwałemu opakowaniu wyroby cukiernicze będą chronione podczas transportu, a ich wygląd i struktura pozostaną nienaruszone.

Kształt chroniący wypieki i atrakcyjny wygląd zewnętrzny

Kolejną istotną cechą opakowań cukierniczych jest ich kształt. Musi być on odpowiednio dopasowany do rodzaju oraz wielkości wypieków, co pozwoli na ich lepszą ochronę. Pączki będą lepiej się prezentować w prostokątnych i płaskich pudełkach, z kolei ciastka mogą być poukładane jedne na drugich w zamkniętych pudełkach. Natomiast torty powinny być umieszczane w wysokie i dość dopasowane opakowania. Dodatkowo każde opakowanie może posiadać wygodne uchwyty, może być także zamykane lub półotwarte.  Ze względu na fakt, że większość z nas jest wzrokowcami, atrakcyjny wygląd opakowań ma niezwykle duże znaczenie. Opakowanie powinno przyciągać naszą uwagę i zachęcać do spróbowania tego, co się znajduje w jego wnętrzu. Im opakowanie będzie bardziej atrakcyjne, tym jest większa szansa, że skusimy się na słodkości.  Co więcej, na opakowaniu możemy umieścić dowolną grafikę oraz tekst informacyjny. Dlatego też, opakowanie może stanowić doskonałą, a zarazem prostą formę reklamy.

Kwestie ekologii

Warto też zwrócić uwagę, czy opakowanie wyrobów cukierniczych spełnia kwestie ekologiczne. Co to oznacza? Materiały użyte do produkcji opakowań z powodzeniem mogą pochodzić recyklingu lub też być biodegradowalne. Jeśli tak jest, producent z pewnością umieści na opakowaniu odpowiednie oznaczenie, dzięki czemu wybierając takie pudełko, możemy przyczynić się do ochrony naszej planety. 

Materiał partnera