browar

Charakterystyka piw typu Bock

Z czym kojarzy nam się nazwa ,,koźlak”? Część osób powie pewnie, że z małym kozłem. Inni wspomną gatunek grzyba. ,,Koźlak” (z niemieckiego ,,Bock”) to jednak przede wszystkim rodzaj mocnego, warzonego piwa ze słodu jęczmiennego, posiadającego kilkusetletnią tradycję.

Krótki rys historyczny

Początki Bocka są związane z terenem Niemiec, a dokładniej z miejscowością Einbeck w Dolnej Saksonii. To tam, już od XIII wieku warzono mocne piwo górnej fermentacji. Cieszyło się ono wielkim powodzeniem w rejonie Hamburga, ale również na południu – we Włoszech oraz Bawarii. Aby przetrwać długotrwały transport w inne zakątki Europy, piwo z Einbeck musiało być poddawane specyficznym zabiegom ,,konserwującym”, z użyciem zwiększonej ilości ekstraktów i alkoholu. W efekcie powstało piwo niezwykle mocne, jak na ówczesne standardy, które okazało się wprost urzekać smakiem. W Bocku rozkochał się m.in. książę Bawarii Wilhelm V. W 1591 r. założył on tzw. monachijski Brązowy Browar, w którym nakazał warzenie piwa według receptury z Einbeck. Trunek, nazywany początkowo ,,Ainpöckisch Bier”, następnie ,,Ainpöck”, a wreszcie po prostu ,,Bock”, zyskał tym samym szerszy rozgłos.

Ewolucja smaku i stylu

Na przestrzeni lat znaczącym modyfikacjom ulegała technologia i receptura warzenia Bocka. Piwo stało się lagerem – alkoholem dolnej fermentacji. ,,Koźlaka” górnej fermentacji możemy dziś spotkać praktycznie tylko na terenie Holandii. Zmianie uległ również rodzaj stosowanego słodu – pierwotnie warzono przy użyciu słodu pszenicznego, dziś jest to słód jęczmienny. Standardowy, współczesny Bock zawiera co najmniej 16% ekstraktu oraz minimum 6% alkoholu. Jego cechą rozpoznawczą jest długotrwała fermentacja i leżakowanie. Procesy te mogą trwać w sumie nawet 18 tygodni! Piwo posiada raczej ciemną, klarowną barwę. Zapach jest czysty, a aromatem przypomina ciemne pieczywo. Podobnie jest ze smakiem, gdzie przeważają odczucia wyraźnie słodowe. Ogólnie piwo może sprawiać wrażenie ,,krzepkiego”, jednak nie przesadnie alkoholowego.

Magia sezonów

Piwa typu Bock występują w wielu odmianach sezonowych. Znajdziemy trunki warzone specjalne na okres majowy (tzw. koźlaki majowe), jesienny (tj. od października – są to koźlaki jesienne) oraz bożonarodzeniowy (koźlaki pszeniczne i dubeltowe). Każda z odmian Bocka różni się nieco sposobem warzenia, co w naturalny sposób wpływa na doznania smakowe. Obecnie ,,koźlaki” są warzone również w polskich Browarach. Godnym polecenia piwem jest np. Pilsweizer Bock, które znajdziemy się w ofercie Browaru Pilsweizer z Siołkowej pod Grybowem.