Każda woda zdrowia doda? Sprawdź, którą wodę pić

Woda jest nieodłącznym elementem naszego życia. Doskonale wiemy, że musimy codziennie wypijać przynajmniej 1,5 litra wody. Wiemy również, że woda jest niezbędna dla naszego organizmu, wspiera jego funkcjonowanie, wspomaga odchudzanie oraz że powinna być zawsze pod ręką. W sklepach jest mnóstwo rodzajów wody do wyboru. Zwykle w pośpiechu wybieramy najbardziej znaną albo tę, której etykieta nas zachęci. Nie mamy czasu na czytanie składu, a często nawet nie spodziewamy się, że może on się czymś różnić. Co więcej, czasem nie odróżniamy smaku wody, więc pijemy co popadnie. Oto podpowiedzi, którą wodę wybrać.

Po pierwsze wybieramy między wodami źródlanymi a mineralnymi. I tę różnicę nietrudno jest wyczuć smakiem.

Najlepsza woda źródlana

Woda źródlana jest w smaku bardziej twarda i mniej delikatna niż woda mineralna. Porównajmy trzy wybrane wody źródlane: Mama i ja, Aquarel i Żywiec Zdrój. Jeżeli chodzi o smak, Mama i ja oraz Żywiec Zdrój zdają egzamin śpiewająco. Mama i ja ma delikatny i zrównoważony posmak, Żywiec Zdrój sprawia wrażenie nieco większej twardości. Inaczej jest w przypadku Nestle Aquarel. Przy częstym piciu jej posmak zaczyna przeszkadzać.

Przyjrzyjmy się jednak składowi trzech wód.

Mama i ja ma w sumie 269 składników mineralnych, Aquarel – 679, Żywiec Zdrój natomiast 230.

Wapń w Mama i ja to prawie 70 mg/l, w Aquarel – 132 mg/l, w Żywiec Zdrój – 48 mg/l.

Magnez w Mama i ja wynosi ponad 5 mg/l, w Aquarel – ponad 24 mg/l, w Żywiec Zdrój natomiast ponad 7 mg/l.

Wg testów jakości pierwsze miejsce zajmuje Mama i ja, tuż po niej – Aquarel. O wiele gorzej wypada Żywiec Zdrój. Jeśli zatem połączyć jakość ze smakiem, bezwzględnie wygrywa Mama i ja.

Najlepsza woda mineralna

Zupełnie inaczej wygląda ranking wód mineralnych. Te z natury są wzbogacone o cenne minerały i – jeśli liczymy na bogactwo składników mineralnych, które pozostaną w naszym organizmie – powinniśmy sięgać właśnie po ten rodzaj wody. Weźmy pod lupę następujące wody mineralne: Nałęczowiankę, Cisowiankę oraz Muszyniankę.

Suma składników mineralnych wygląda następująco: Nałęczowianka ma 650 mg/l, Cisowianka – 742 mg/l, a Muszynianka aż 1838 mg/l!

Wapń w Nałęczowiance wynosi 130 mg/l, w Cisowiance – 148 mg/l, w Muszyniance  – 177 mg/l.

Magnez zaś w Nałęczowiance wynosi 23 mg/l, w Cisowiance – 28 mg/l, w Muszyniance – 151 mg/l.

Składy różnią się w zależności od testów, wg których poddano je analizie. W większości z nich Muszynianka zdecydowanie wyróżnia się bogactwem minerałów i ze względu na to uważana jest za najbardziej wartościową wodę mineralną.

Muszyniankę charakteryzuje również doskonały smak. Wysokozmineralizowana woda daje odczucie lekko gazowanej, która bardzo mocno orzeźwia. Jeśli dodamy do niej owoce cytrusowe, świetnie zaspokoi pragnienie oraz nasyci. Nałęczowianka i Cisowianka mają raczej neutralny i łagodny smak. Jeśli nie lubimy charakterystycznego smaku wody, to te będą dla nas najlepsze.

Mimo wszystko, jeżeli cenimy sobie wyjątkowy smak wody oraz chcemy, aby woda dostarczała nam cennych właściwości odżywczych, bez wątpienia powinniśmy sięgnąć po Muszyniankę.