Rodzaje szaf wykorzystywanych w gastronomii

Sprawna i szybka praca w lokalu gastronomicznym stanowi klucz do jego sukcesu. Na organizację pracy i jej przebieg w dużym stopniu zaś wpływa wyposażenie lokalu. Odpowiednie meble gastronomiczne ułatwiają bowiem dobrą organizację i zapewniają komfortowe warunki pracy. Pośród mebli jedną z najważniejszych ról pełnią szafy. Jakie popularne w gastronomii rodzaje szaf możemy wyróżnić i czym się one charakteryzują?

Szafy do gastronomii ze stali nierdzewnej

Obecnie dostępne są różne rodzaje szaf gastronomicznych. Możemy je podzielić m.in. ze względu na materiał wykonania, budowę oraz pełnione funkcje. Powszechnie wykorzystywane w gastronomii są szafy wykonane ze stali nierdzewnej. Dlaczego?

Jak tłumaczy nasz rozmówca, specjalista z firmy Jugema, produkującej meble gastronomiczne z wysokiej jakości stali nierdzewnej:

Meble gastronomiczne należą do specyficznego rodzaju wyposażenia. Muszą one bowiem spełniać szereg określonych warunków. Praca w lokalach gastronomicznych przebiega w bardzo dużym tempie, zatem wszystkie meble, a w tym i szafy, w których przechowywane są różnego rodzaju naczynia oraz produkty, muszą zapewniać łatwy dostęp do swojej zawartości. Ponadto muszą być trwałe i odporne na wysokie temperatury, jakie panują we wnętrzu kuchni oraz zwiększoną wilgotność. Dalej – szafy muszą być wykonane z materiałów, które są również łatwe w utrzymaniu czystości, tak ważnej w miejscach, w których przyrządzane są posiłki. Dodatkowym atutem może być ich estetyczny wygląd. Wszystkie powyżej wymienione warunki spełnia z powodzeniem stal nierdzewna. Dlatego też stanowi ona najlepszy wybór jako materiał na meble technologiczne.

Szafy gastronomiczne przelotowe i nieprzelotowe

Biorąc po uwagę budowę szaf, ogromną popularnością ze względów praktycznych cieszą się, wykonane ze stali nierdzewnej, szafy gastronomiczne przelotowe. Szafa przelotowa w przeciwieństwie do szafy nieprzelotowej umożliwia dostęp do swojego wnętrza z obu stron.

Bardzo często szafy przelotowe wykorzystuje się jako przestrzeń magazynową na naczynia, zlokalizowaną pomiędzy zmywalnią a kuchnią. Takie rozwiązanie skutecznie usprawnia pracę na zapleczu kuchennym oraz oddzielając część „brudną” od „czystej” zapewnia zachowanie odpowiedniego poziomu higieny w lokalu.

Zarówno szafy przelotowe, jak i nieprzelotowe dostępne są w różnych rozmiarach, z różną ilością półek oraz różną organizacją przestrzeni wnętrza. Standardowo wyposażane są w drzwi suwane bądź uchylne. Wielu producentów oferuje również możliwość zamontowania zamka do szafy. Wszystko w zależności od potrzeb.

Szafy gastronomiczne magazynowe

Biorąc zaś pod uwagę funkcję pełnione przez szafy, dużą popularnością cieszą się szafy magazynowe. Jak sama nazwa wskazuje, służą one do magazynowania produktów, naczyń lub akcesoriów kuchennych. Najczęściej do tych celów wykorzystuje się szafy nieprzelotowe, z różną liczbą przestrzeni ładunkowych – w zależności od istniejących w lokalu potrzeb.

Materiał partnera