Grzane piwo, wino i miód – 5 przepisów na rozgrzewające napoje alkoholowe

Śnieżyca i mróz to pogoda, która nie wpływa dobrze na nastrój i samopoczucie. Warto więc się rozgrzać czymś smacznym, a jednocześnie zdrowym. Grzane wino, piwo z miodem czy herbata z prądem będą świetnym sposobem na umilenie sobie zimowych wieczorów. Po jakie jeszcze napoje warto sięgnąć? Oto przepisy na 5 najlepszych, rozgrzewających napoi alkoholowych.

Góralski grzaniec

Czy to w domowym zaciszu czy w górskiej karczmie po całym dniu na stoku grzaniec zawsze będzie świetnym wyborem. Idealnie rozgrzewa, a do tego wspaniale smakuje. To jeden z najpopularniejszych i najlepszych zimowych napoi. W dodatku bardzo łatwo go przygotować, wystarczy tylko podgrzać czerwone wino z owocami i przyprawami. Wersji grzańca może być dużo, a składniki można dobrać według swoich preferencji, dzięki temu jest to napój, który trafi w gusta każdego. Gorący grzaniec skutecznie chroni też przed przeziębieniem, poprawia nastrój i ma działanie przeciwdepresyjne.

Kawa po irlandzku

To kawa z dodatkiem irlandzkiej whisky i śmietanki. Podaje się ją w wysokiej szklance z uchem lub w dużym kieliszku. Z pewnością jest to napój, który spełni oczekiwania zarówno miłośników kawy, jak i fanów whisky, a także świetnie rozgrzeje w zimowy dzień. Irish coffee trzeba jednak odpowiednio przygotować. Najpierw należy nalać do szklanki gorącej wody i dodać whisky oraz cukru, a dopiero potem dolać zaparzoną wcześniej kawę. Na koniec napój należy udekorować lekko spienioną śmietanką z odrobiną cukru pudru. Irish coffee można od czasu do czasu urozmaicić i zamiast whisky wykorzystać do niej np. likier smakowy. Połączenie np. kawy z likierem pomarańczowym i kawowym da nam równie smaczną french coffee.

Korzenne piwo

Świetnym sposobem na rozgrzanie będzie też grzane piwo, najlepiej z miodem lub korzennymi przyprawami. Do przygotowania grzanego piwa wystarczy nam zwykłe jasne piwo, świetne będzie jednak np. piwo kraftowe. Warto tutaj pamiętać o tym, aby podgrzewając piwo nie doprowadzić go do wrzenia. Do gotowego napoju wystarczy tylko dodać sok imbirowy i korzenne przyprawy. Warto zaopatrzyć się w odpowiednie szklanki na piwo. Koneserów złocistego trunku z pewnością zainteresuje, że istnieją różne typy szklanek do piwa w zależności od jego rodzaju.

Herbata z rumem

Zima to prawdziwy raj dla fanów herbat, które pije się niemal cały czas. Aby jeszcze bardziej się rozgrzać warto postawić np. na tzw. herbatę z prądem. Świetnie się sprawdzi np. po całym dniu szaleństw na narciarskim stoku. Taką herbatę łatwo jednak przygotować także samemu w domu. Wystarczy do dobrze zaparzonej herbaty (minimum 5 minut pod przykryciem) dodać rum oraz cukier, a następnie dokładnie wymieszać. Warto podawać np. z plasterkiem cytryny lub pomarańczy.

Napoje z miodem

Bardzo dobrze na rozgrzanie wpłyną też wszelkie napoje z dodatkiem miodu. Warto przygotować np. krupnik. Wystarczy zagotować szklankę wody ze szklanką miodu, dodać goździki, szczyptę wanilii, łyżeczkę cynamonu, skórkę z pomarańczy, a następnie kilkakrotnie zagotować. Na koniec dodaje się spirytus. Napój musi być dobrze wymieszany i podawany na gorąco. Miód to jeden z najważniejszych składników na zimę, który może mieć wiele zastosowań, do tego świetnie smakuje, a także ma wiele witamin i zdrowotnych właściwości. Miód będzie świetnym dodatkiem np. do piwa czy herbaty.

Materiał partnera