Jak upiec chleb w domu? Użyj wypiekacza!

Chrupiąca skórka, delikatny miąższ i wyjątkowy aromat – zwykle w taki właśnie sposób wyobrażamy sobie idealny chleb. Niestety, ten dostępny w sklepach coraz bardziej odbiega od tego, czego oczekujemy – jest bez smaku, szybko czerstwieje, a zamiast naturalnych składników zawiera spulchniacze i barwniki. Czy żeby cieszyć się smakiem pysznego i naturalnego chleba, trzeba wybudować w domu piec węglowy i samodzielnie zrobić zakwas? Niekoniecznie, bo z pomocą przychodzi bardzo przydatny gadżet – automatyczny wypiekacz do chleba. Jak działa i dlaczego warto się nim zainteresować?

Wypiekacz do chleba – jak działa?

Wypiekacz do chleba to urządzenie, które łączy w sobie dwie zasadnicze funkcje. Przede wszystkim jest rodzajem miksera, który wyrabia ciasto. Następnie przygotowaną masę piecze.

Jak zatem widać, maszyna do chleba to urządzenie niezwykle praktyczne, które pozwala zaoszczędzić sporo czasu – zarówno na przygotowaniu, jak i sprzątaniu. Trzeba pamiętać, że wypiek chleba w tradycyjny sposób to dość długotrwały proces – ciasto trzeba własnoręcznie wyrabiać, odkładać do wyrośnięcia, czynności te trzeba czasem powtarzać.

W przypadku wypiekacza wszystko dzieje się automatycznie – wystarczy wrzucić składniki i wybrać odpowiedni program.

Pieczenie chleba w automacie – jakie są możliwości?

Chleb wypiekany w automacie może być różnorodny. W zasadzie jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia osoby, która go przygotowuje. Nie ma przeszkód, by był zrobiony z dowolnej mąki – pszennej, żytniej lub jakiejkolwiek innej.

Do chleba można dodać też ziarna słonecznika, dyni, czarnuszki – jakie tylko chcesz! Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby trochę poeksperymentować i dodać suszonych owoców (świetnie sprawdza się żurawina) lub warzyw jak prażona cebulka czy suszone pomidory.

Smak chleba warto wzbogacić też ziołami lub innymi przyprawami – możliwości jest naprawdę wiele.

Urządzenie do wypieku chleba – na to zwróć uwagę!

W poszukiwaniu idealnego urządzenia do wypieku chleba warto zwrócić uwagę na kilka kwestii i funkcji, które wpłyną na wygodę użytkowania. Patrzeć trzeba przede wszystkim na moc – 700-800 W jest wartością optymalną. Druga ważna sprawa to wielkość pojemnika – od tego zależy, jak duży bochenek upiecze się jednorazowo. Typowy rozmiar to 1000 gramów. Spotyka się również modele z podwójnym pojemnikiem – dzięki temu można równolegle piec dwa rodzaje chleba.

Kluczowa jest też funkcja, która umożliwia zaplanowanie upieczenia pieczywa. Składniki do pojemnika można wrzucić wieczorem i tak ustawić wypiekacz, aby jeszcze ciepły bochenek był gotowy na konkretną godzinę rano. Funkcje dodatkowe to na przykład możliwość kilkustopniowego ustawienia poziomu wypieczenia skórki. W wielu modelach dodawane są także dodatkowe foremki na pieczywo inne niż chleb – na przykład bagietki lub bułki.

Niektóre wypiekacze, oprócz wyrabiania ciasta na chleb, oferują również możliwość przygotowania ciasta na pizzę, makaron czy innego rodzaju wypieki, jak babeczki czy ciasteczka.

Z szeroką ofertą maszyn do pieczenia chleba można zapoznać się pod tym linkiem: https://www.emag.pl/wypiekacze-do-chleba/c. Są tam zarówno proste modele z podstawowymi funkcjami, jak i bardziej zaawansowane oraz wielofunkcyjne urządzenia.

Pieczenie chleba w automacie – to nie droga na skróty!

Dla wielu osób chleb upieczony w automacie nie może równać się z tym przygotowanym na zakwasie i wypieczonym w prawdziwym piecu. Faktycznie trzeba uznać wyższość tego drugiego, ale wcale nie oznacza to, że bochenek z wypiekacza jest gorszy.

W dobie ciągłego braku czasu jest to świetna alternatywa zarówno dla żmudnego pieczenia chleba w tradycyjny sposób, jak i dla niskiej jakości pieczywa kupowanego w marketach.

Materiał partnera