Dystrybutory do lodów – kryteria wyboru

Lody mają wielu miłośników, dlatego często serwowane są w restauracjach, kawiarniach, a nawet z przenośnych riksz w parkach, skwerach itp. Aby jednak zachowały walory smakowe, muszą być odpowiednio przechowywane. Jaki dystrybutor do lodów sprawdzi się najlepiej? Dowiedz się, na co zwrócić uwagę podczas zakupu oraz dlaczego witryna do lodów powinna być m.in. estetyczna, energooszczędna i wygodna w użytkowaniu.

Na jakie podstawowe kwestie zwrócić uwagę podczas wyboru dystrybutora do lodów?

Dystrybutor lodów to urządzenia, które służy nie tylko do ich przechowywania, ale także ich ekspozycji i sprzedaży. Zatem przy zakupie witryny, istotną kwestią jest jej wygląd – trzeba zwrócić uwagę na to, aby była dopasowana do miejsca, w którym ma stać. Jeśli np. będzie w lokalu, to warto zadbać o zgranie jej wyglądu z aranżacją wnętrza, z kolei, jeśli ma to być przenośny dystrybutor typu riksza (do postawienia na zewnątrz), to warto zadbać o to, aby rzucał się w oczy, przez co będzie widoczny z daleka. Warto podkreślić, że niektóre witryny mogą mieć np. drewniane obudowy, co sprawi, że idealnie wpiszą się ze wnętrze nawet eleganckiego lokalu. Kolejną istotną kwestią jest wielkość dystrybutora do lodów.

Zazwyczaj klienci decydują się na duże witryny mieszące aż 28 smaków lodów lub mniejsze np. na 14 smaków. Z kolei zaopatrując się w dystrybutor typu riksza trzeba brać pod uwagę, że najczęściej mieści od 6 do 9 smaków lodów – podkreśla specjalista z FRIGO SYSTEM ze Szczecina.

Ponadto, warto zwrócić uwagę, aby sprzęt był wykonany z najwyższej jakości materiałów, co przełoży się na długi i bezawaryjny czas eksploatacji. Najczęściej wykorzystywane są do tego szkło i stal nierdzewna, które świetnie spisują się w niskich temperaturach.

Jakie znaczenie ma wygoda użytkowania oraz tryb energooszczędny podczas wyboru dystrybutora?

Podczas wyboru witryn do lodów, warto zwrócić także uwagę na komfort użytkowania. Należy zadbać o to, aby pracownicy nie tylko z łatwością umieli otwierać i zamykać urządzenie, ale także włączać, obsługiwać i utrzymywać je w czystości. Dystrybutor do lodów powinien być także wyposażony w tryb energooszczędny. Trzeba podkreślić, że tego typu urządzenia muszą być stale podłączone do zasilania, tym samym należy liczyć się z kosztami, jakie generują. Bardziej opłacalnym rozwiązaniem jest kupienie droższego sprzętu wyposażonego w ten tryb i oszczędność na zużywanej energii niż tańsze urządzenie bez tego trybu, które będzie generowało wysokie rachunki za prąd.

Materiał partnera