Blender próżniowy - rewolucja w blendowaniu
Blender próżniowy – niezbędne urządzenie, czy modny gadżet nieustępujący miejsca tradycyjnym blenderom? Sprawdzamy, czym blendery próżniowe różnią się od tradycyjnych i dlaczego warto je wybrać.
Blender próżniowy kontra tradycyjny
Pozornie niczym się od siebie nie różnią – tradycyjny blender kielichowy i blender próżniowy zewnętrznie wyglądają tak samo. Oba służą do tego samego – za ich pomocą przygotujemy smaczne koktajle, zmiksujemy zupy na kremy, przygotujemy smoothie, poszatkujemy warzywa, posiekamy bakalie. Niektóre blendery nadają się także do miksowania kostek lodu. W czym więc tkwi sekret blenderów próżniowych? Umożliwiają one odessanie powietrza z kielicha i przygotowanie posiłku w warunkach zbliżonych do idealnej próżni. Brzmi trochę kosmicznie, ale jest sporo zalet takiego rozwiązania. Wbrew pozorom obecność tlenu nie zawsze jest pożądana.
Zobacz też: Blender próżniowy – idealny prezent dla osób fit
Tlen w blenderze – dlaczego lepiej go unikać
Całkiem słusznie nie wyobrażamy sobie życia bez tlenu. Gdyby zabrakło go na naszej planecie, zanikłoby wszelkie życie. Jednak nie zawsze obecność tlenu jest pożądana. Czasem lepiej, by nie było go w pobliżu owoców i warzyw, nie ulegałyby zepsuciu. Jeśli przekroimy na pół dowolny owoc i odłożymy na dłuższy czas, zobaczymy na przekrojonej powierzchni ciemniejszy nalot. To właśnie skutek obecności tlenu. Owoc zaczyna się utleniać, czyli po prostu psuć. A teraz wyobraźmy sobie, jak to wygląda w blenderze. Posiekany na miazgę owoc jest miksowany razem z tlenem, a więc bardzo silnie wystawiony na… zepsucie.
Potrawy z blendera próżniowego – po czym poznać, że są lepsze
Nie ma sensu demonizować tradycyjnych blenderów, nie otrujemy się przyrządzonymi za ich pomocą potrawami. Z drugiej strony – jeśli możemy sobie zapewnić dodatkową porcję witamin i minerałów, to dlaczego z tej możliwości nie skorzystać? Zamiana blendera tradycyjnego na próżniowy przyniesie pozytywne efekty, widoczne w naszym wyglądzie (skorzystają zwłaszcza włosy i paznokcie) oraz samopoczuciu. Dodatkowa porcja mikroelementów przełoży się na większą ilość sił witalnych, co w dłuższym czasie będzie wyraźnie odczuwalne.
Jeśli potrzebne nam bardziej namacalne dowody, można przygotować dwa identyczne koktajle lub smoothie – jeden w blenderze tradycyjnym, drugi próżniowym. Pozornie nie będą się niczym różnić, ale smak będzie wyczuwalnie inny. Możemy dostrzec także minimalną różnicę w kolorze. Jednak najlepszym sprawdzianem będzie przechowywanie obu dań w lodówce i sprawdzenie, który dłużej utrzyma świeżość.
Jak wybrać blender próżniowy
Blendery próżniowe różnią się między sobą, dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przed zakupem.
Najważniejsza jest pojemność dzbanka – to od niej zależy, jak duża będzie jednorazowo przygotowana porcja. Dwulitrowy dzbanek zapewni po szklance koktajlu czteroosobowej rodzinie. Osoby samotne mogą postawić na mniejszy dzbanek – w sprzedaży dostępne są blendery z półtoralitrowym dzbankiem. Wybierając dzbanek, warto zwrócić uwagę, z czego jest wykonany. Tu do wyboru są dwie opcje – szkło i plastik. Jeśli stawiamy na plastik, dobrze by nie miał w składzie Bisfenolu A.
Zapasowy pojemnik próżniowy to bardzo przydatna rzecz. Taki pojemnik jest dołączony do niektórych blenderów eldom.eu.
Na koniec warto jeszcze zwrócić uwagę na liczbę noży i prędkość pracy blendera. Szukając optymalnego zestawienia jakości i ceny najlepiej jest wybrać blender z sześcioma ostrzami pracujący w tempie około trzydziestu tysięcy obrotów na minutę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana