stoły

Zalety drewnianych stołów restauracyjnych

Drewno to od lat najważniejszy surowiec do produkcji mebli wszelkiego rodzaju – w tym również sprzętów na użytek lokali gastronomicznych takich jak restauracje czy kawiarnie. W tym artykule przedstawimy kilka zalet drewna, sprawiających, że to właśnie ono jest najodpowiedniejszym materiałem do produkcji stołów restauracyjnych. Dlaczego warto zdecydować się właśnie na ten surowiec?

Wysoka estetyka drewna

To główna przyczyna, dla której wielu restauratorów decyduje się na zakup mebli wykonanych z drewna – po prostu dobrze się prezentują i znacznie wzbogacają wystrój wnętrza. Na rynku znajdziemy bardzo szeroki wybór modeli mebli, wśród nich produkty odpowiednie do lokali w wystroju tradycyjnym, staropolskim, jak również do restauracji serwujących kuchnię światową czy fusion. Ograniczenia stylistyczne praktycznie nie istnieją. Również pod względem kolorystyki na rynku panuje duża różnorodność – możemy wybierać w wielu odcieniach, od jasnej sosny, do ciemniejszych dębów, a nawet gatunków egzotycznych.

Wysoka wytrzymałość

Drewno słynie ze swych bardzo dobrych parametrów technicznych, przede wszystkim wysokiej wytrzymałości na różnego rodzaju uszkodzenia, między innymi uszkodzenia mechaniczne wynikające ze zbyt dużych obciążeń lub wystawienia na zarysowania.

Dobrze wykonane i odpowiednio zabezpieczone meble drewniane są w stanie również oprzeć się czynnikom środowiskowym, między innymi wilgoci, która w innym wypadku może przyczyniać się do wypaczania drewna – mówi przedstawiciel producenta mebli, firmy Meblant.

Z tego powodu meble drewniane mogą być stosowane również na zewnątrz, gdzie będą narażone na kontakt z wilgocią, zmiennymi temperaturami czy silnym promieniowaniem słonecznym. Zabezpieczające warstwy lakieru sprawiają ponadto, że czyszczenie tego typu mebli jest bardzo łatwe, niewymagające stosowania silnych, agresywnych środków – w restauracjach będą one narażone na różnego rodzaju zanieczyszczenia.

Żywotność

Czyli innymi słowy – trwałość, przydatność do użytku. Dobrze pielęgnowane, zadbane meble drewniane są w stanie zachować nienaganny wygląd oraz wytrzymałość przez bardzo wiele lat. To wielka zaleta z punktu widzenia finansów. Po pierwsze – mebli drewnianych nie trzeba często wymieniać, co w przypadku restauracji może być bardzo istotnym czynnikiem ze względu na zachowanie spójnej estetyki wnętrza (wymiana jednego lub kilku stołów zaburzyłaby harmonię całe lokalu), a to zmniejsza wydatki. Z drugiej strony – w przypadku, kiedy pojawi się potrzeba wymiany mebli, można je sprzedać po stosunkowo wysokiej cenie.

Materiał partnera