Wędliny popularne na polskich stołach

Wędliny są najczęściej kupowanymi produktami w polskich gospodarstwach domowych. Ogromny wybór sprawia, że nasze mięso znane jest w wielu krajach na całym świecie. Wpływa na to jakość wyrobów i duża różnorodność, która wiąże się z procesem wytwarzania. Poszczególne obróbki termiczne oraz odpowiednie przyprawy sprawiają, że polskie stoły zastawione są różnego rodzaju wędlinami. 

Najpopularniejsze są polskie kiełbasy

Produktem, z którego Polska jest sławna za granicą, są kiełbasy. Nasz rozmówca z hurtowni garmażeryjnej Czajka z Kłodzka tłumaczy:

Wytwarza się je z jednego gatunku mięsa – może to być mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe, rzadziej baranie, cielęce, końskie lub dziczyzna. Rodzaj mięsa ma wpływ na wartość odżywczą, bowiem różna może być zawartość białka i tłuszczu.

Kiełbasy można przede wszystkim podzielić na grube i cienkie. Do grubych zalicza się baleron, filetówkę, kiełbasę szynkową oraz wszystkie inne wyroby kiełbasiane, które przed spożyciem wymagają pokrojenia na plasterki. Natomiast produkty, które da się zjeść bez krojenia, są kiełbasami cienkimi. Poszczególne ich rodzaje powstają przez zastosowanie określonych procesów, którymi poddaje się mięso podczas produkcji. W ten sposób tworzą się różne smaki i aromaty.

Salami – włoska kiełbasa lubiana w Polsce

Salami to trwała, sucha, długodojrzewająca kiełbasa, która wywodzi się z Włoch. Wbrew powszechnej opinii, tylko jeden z jej gatunków wytwarza się z mięsa osła. O wiele popularniejsze są mięsa wieprzowe, wołowe, drobiowe. Czasem także używa się koniny lub dziczyzny. Wśród przypraw dodawanych do mięsa można znaleźć sól, pieprz, czosnek, gałkę muszkatołową, czy koper. Charakterystyczny dla tej kiełbasy jest biały nalot. To szlachetna pleśń, która posiada właściwości konserwujące i nie wydziela szkodliwych mykotoksyn.

Szynki i produkty wędzone

Obok kiełbas najpopularniejsze na polskich stołach są szynki. Tradycyjnie wytwarza się je z udźca wieprzowego lub łopatki. Ze względu na różne fazy wyrobu, powstało bardzo dużo jej gatunków. Szynki parzone wytwarza się w wodzie o temperaturze 70-80⁰C. Szynki pieczone zazwyczaj są do nabycia w małych zakładach mięsnych. Bardzo popularne są także wędzonki. Jest to tradycyjny smak polskiej kuchni. Do rodzajów mięs, które Polacy uwielbiają wędzić, obok szynek zaliczyć trzeba schaby i boczki. Stanowią one idealny dodatek w połączeniu z majonezem, musztardą czy chrzanem. Produkty wędzone najpopularniejsze na polskich stołach są podczas okresów świątecznych.

Materiał partnera