Szuflady i szafki kuchenne – Jak dobrać właściwą ilość i wielkość?

Kuchnia to jedna z najbardziej wymagających przestrzeni każdego domu. Musimy pomieścić w niej nie tylko sprzęt kuchenny, wszystkie akcesoria i żywność, ale również schludny blat, osobne miejsce na odpady i środki czystości. Wszystko to wymaga szczegółowego projektu, godzącego przestrzeń z naszymi potrzebami. Planowanie ergonomicznej kuchni warto więc rozpocząć od wyboru szafek i szuflad, które pomogą zaoszczędzić wiele miejsca.

Szafki kuchenne

Ilość szafek kuchennych, które możesz zainstalować w swojej kuchni, zależy przede wszystkim od jej wielkości i Twoich potrzeb. W mniejszych kuchniach koniecznym rozwiązaniem okaże się połączenie szafek stojących i wiszących, by maksymalnie wykorzystać małą przestrzeń. Dla wygody użytkownika warto zadbać o to, by szafki wiszące miały drzwiczki uchylne, a stojące – skrzydłowe. Wyprofilowane szuflady najlepiej sprawdzą się natomiast w narożnikach i przy ścianach, bo wykorzystują trudno dostępną przestrzeń i chronią przed uszkodzeniami.

W dużych kuchniach zazwyczaj sprawdzają się wyspy, czyli centralnie położony zestaw szafek o dowolnej liczbie szuflad, które pozwalają posegregować akcesoria kuchenne według ich użyteczności – radzi konsultant z firmy Pinio w Tychach.

Produkty paczkowane, przyprawy i butelki pomieści z kolei szafa żaluzjowa, a zastawę stołową w kuchni połączonej z salonem najlepiej wyeksponuje szafa z przeszklonymi drzwiami.

Szuflady kuchenne

Dzięki pojemnym szufladom domowa kuchnia stanie się przestrzenią schludną i minimalistyczną. Meble kuchenne powinny składać się z co najmniej dwóch poziomów, wśród których znajdzie się łatwo dostępna strefa częstego użytkowania oraz strefa z przedmiotami wykorzystywanymi sporadycznie. Jeśli powierzchnia blatu kuchennego nie gwarantuje swobody w przyrządzaniu potraw, warto zainstalować dodatkowy blat wysuwany.

Aby stworzyć kuchnię ergonomiczną, należy wykorzystać każdą, nawet najmniejszą, przestrzeń. Sklepy meblowe proponują dlatego różne rodzaje szuflad profilowanych, jak np. szuflady pod piekarnik i zlewozmywak oraz szuflady narożnikowe. Wiele akcesoriów kuchennych pomieścić mogą wyciągi podblatowe oraz szafki z szufladami o wysokich frontach, wykorzystywane często jako przestrzeń na odpady. Szuflady o wysokich frontach i dużym udźwigu idealnie nadają się do przechowywania kompletów garnków, ciężkiej zastawy i sztućców. Duże szuflady pozwolą również pomieścić organizery przestrzeni, takie jak tace na sztućce, uchwyty na talerze, stojaki oraz koszyki na drobne akcesoria.

Materiał partnera