stol-do-kuchni

Stół do kuchni. Jakie cechy powinien posiadać?

Stół jest jednym z tych zakupów, który ma nam służyć wiele lat. Dlatego warto wybrać go z namysłem. Zastanowić się, jakiego stołu naprawdę potrzebujemy. Przez ostatecznym wyborem kierujmy się kilkoma istotnymi kryteriami: dopasowaniem stołu do stylu całej kuchni, dobraniem wymiarów odpowiednich do jej wielkości, jakością i funkcjonalnością, adekwatną do potrzeb singla czy rodziny i, oczywiście, naszym ulubionym designem.

Zanim kupimy stół, który nam się podoba, najpierw zastanówmy się, jakie są nasze faktyczne potrzeby. Wielki dębowy stół jest piękny i przywołuje na myśl rodzinne spotkania wielopokoleniowe. Niekoniecznie jednak przyda się singlowi w wielkim mieście, który rodzinę ma daleko. Może lepiej przeznaczyć powierzchnię na inny mebel, który przyda się bardziej? W małych kuchniach sprawdzają się wysuwane stoliczki z płyty. W nieco większych stoły połączone z wyspą kuchenną albo stoły rozkładane, których wielkość możemy modyfikować w zależności od potrzeb. Na taki stół trzeba przeznaczyć trochę miejsca.

Rozkładany stół z krzesłami dla ośmiu osób zajmuje ok 11 – 13 m ², by wygodnie się wokół niego poruszać, potrzebujemy jeszcze ok. 60 cm odległości od mebli czy ścian – wyjaśnia specjalista ze sklepu meblowego Cezar w Szczecinie.

Okrągły czy prostokątny?

Okrągły stół budzi dobre skojarzenia symboliczne, jako kształt sprzyjający zgodzie domowników, łagodny, bezpieczny dla dzieci, które nie uderzą się o przysłowiowy kant stołu. Podział miejsc jest bardziej „demokratyczny”, każde miejsce ma podobne wagę i znaczenie. Taki stół ładnie wygląda na środku dużej kuchni, optycznie zajmuje niedużo miejsca. Niestety nie da się go ustawić w kącie. Prostokątny stół umieścimy zarówno w rogu, jak i na środku kuchni, co ma istotne znaczenie w niedużych wnętrzach, wymagających praktycznego myślenia aranżacyjnego. Ostre kanty trudniej ominąć, poruszając się wokół stołu. Za to wyraźnie widać, kto jaką ma pozycję w rodzinie – miejsca zajmowane przy prostokątnym stole dzielą się zwykle na „lepsze” i „gorsze”, nawet jeśli trudno to wyjaśnić racjonalnie.

Materiały do wykonania stołu

Różnorodność materiałów jest spora: od klasycznego drewna, poprzez szkło i  metal, po sztuczne tworzywa. Drewniane blaty sosnowe są wrażliwe na uderzenia i zadrapnięcia, ale gdy się znudzą, można je łatwo przemalować na inny kolor. Kamienne są trwalsze i prostsze w utrzymaniu, trudno je zarysować, ale nie wszędzie pasują i nie są  tanie. Nowocześniejsze blaty laminowane wyróżniają się dużą odpornością na plamy, szkło hartowane natomiast szybko się brudzi, ale jest bardzo łatwe do umycia.

Materiał partnera