Rodzaje wędzarni ogrodowych
Czym są wędzarnie?
Wędzarnie służące do przygotowania produktów na własną rękę, służą do konserwowania mięsa, wędlin, serów i ryb za pomocą dymu. Zazwyczaj są one niewielkie, ponieważ służą do przygotowywania potraw na własne, indywidualne potrzeby. Ich funkcjonowanie opiera się one na prostych zasadach. Osoba wędząca musi zadbać o odpowiednią temperaturę i ilość dymu, obracając jednocześnie jedzenie powieszone wewnątrz.Rodzaje wędzarni ogrodowych
Na rynku dostępne są różne typu urządzeń które, choć różnią się od siebie, spełniają swoje zadanie. W związku z tym wędzarnie ogrodowe można podzielić ze względu na:- Mobilność — na rynku dostępne są wędzarnie, które można umieścić w danym miejscu na stałe w ogrodzie. Inne zaś mają opcje, które pozwalają na złożenie i zabranie, np. na kemping.
- Materiał wykonania — wędzarnie ogrodowe mogą być wykonane z różnych materiałów. Najpopularniejsze są wędzarnie wykonane z kamienia lub cegieł oraz wędzarnie stalowe, które można przenosić z miejsca na miejsce.
- Rodzaj zasilania — spotkać się można z wędzarniami elektrycznymi, jednak są one raczej substytutem, kiedy nie ma miejsca na wędzarnie z prawdziwego zdarzenia. Chętniej wybierane są wędzarnie, które pozwalają na wędzenie prawdziwym dymem z paleniska.
Samodzielne wykonanie
Wędzarnie ogrodową można wykonać również samemu. Wymaga to jednak sporego nakładu pracy oraz wiedzy, jak to zrobić. Sposoby na wykonanie można znaleźć w internecie na stronach dla majsterkowiczów. Najchętniej osoby chcące wykonać własną wędzarnię decydują się na budowę jej z cegły lub kamienia. Dzięki temu pełni ona funkcje ozdobne w ogrodzie, gdyż prezentuje się bardzo dobrze.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana